Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Η ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ...

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ., είχαν τεθεί αρκετές φορές ζητήματα, γύρω από το ποιον υποψήφιο προτιμούσε το ΠΑΣΟΚ για αρχηγό. Και οι δυο κύριοι αντίπαλοι, εμφανίζονταν με το δάκτυλο τεντωμένο, ο ένας να δείχνει τον άλλον…
Κι όμως, η φιλική σχέση Παπανδρέου – Σαμαρά, διανθισμένη από φωτογραφίες και περιστατικά των φοιτητικών χρόνων τους, έπαιξε στα ΜΜΕ, σχεδόν αποκλειστικά, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
΄Εγινε η πρώτη συνάντηση, ακολούθησε η αντιπαράθεση για τον Προϋπολογισμό, ξεκίνησε η αντιπολίτευση της Ν.Δ… Ποια αντιπολίτευση όμως ;
>>>Διαβάστε περισσότερα...

Στο μεγάλο ζήτημα της Οικονομίας – με περιορισμένες, σαφώς, δυνατότητες άσκησης κριτικής – ο νέος αρχηγός της νεοδημοκρατίας, εμφανίστηκε με στρατηγική άποψη, η οποία, μάλλον, συγκλίνει, παρά αποκλίνει εκείνης του Γ. Παπανδρέου, (καταδίκη νεοφιλελευθερισμού, κρατική παρέμβαση, όχι περιοριστική πολιτική σε περίοδο κρίσης κ.α.). Ακόμα και στα μέτρα, που πρέπει να παρθούν για τον περιορισμό του ελλείμματος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσφέρει μια πρωτοφανή αβάντα, για να ληφθούν σκληρές αποφάσεις, επικεντρώνοντας την κριτική του, όχι στα μέτρα, που λαμβάνονται, αλλά σε κείνα που δεν λαμβάνονται !...
Στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο κ. Σαμαράς συναίνεσε πλήρως και γενικά σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις και ειδικά, με την αποδοχή των εξεταστικών επιτροπών για τα μεγάλα σκάνδαλα του παρελθόντος.
Είναι χαρακτηριστικό, ταυτόχρονα και σημαδιακό, πως η πρώτη συζήτηση που ζήτησε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. να γίνει στη Βουλή, προ ημερήσιας διάταξης, αφορά τη διαφάνεια και τη διαφθορά, θέμα, σαφώς προνομιακό για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Χωρίς σοβαρές διαφωνίες, παρουσιάστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση και στο νομοσχέδιο για την παροχή της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών 2ης γενιάς, ενώ στο μεγάλο θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης, με την εισαγωγή του Καποδίστρια Νο 2, είναι ξεκάθαρο, πως η Ν.Δ. δεν θα διαφωνήσει, κάτι, άλλωστε, που θάταν δύσκολο, καθώς πρόκειται για ζήτημα, που και η ίδια, ως κυβέρνηση, είχε εξαγγείλει, αλλά δεν είχε τολμήσει ν΄ ανοίξει.

Η πιο σοβαρή αντίδραση, ως τώρα, παρουσιάστηκε στο περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου, με την άρνηση των μονοεδρικών περιφερειών, αν και σ΄ αυτό το ζήτημα, ο κ. Σαμαράς κατέφυγε σε διαδικαστική πρόταση, (διακομματική επιτροπή) κι όχι στην κατάθεση συγκεκριμένης εναλλακτικής πρότασης.

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό, το οποίο, κάθε άλλο, παρά σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, εκ μέρους της νέας ηγεσίας της Ν.Δ. περιέχει, το αντίθετο, μάλιστα. Πρόκειται για εξέλιξη, που έχει δώσει αφορμές για ποικίλες συζητήσεις και σχόλια, όπως επίσης και για απόπειρες εύρεσης του καταλληλότερου επιθέτου για την αντιπολίτευση που ασκείται…
Μεταξύ των «ήπια», «μετρημένη», «light», «συναινετική», «βελούδινη», προτιμάω το τελευταίο, ως ποιητικότερον !...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και μιά ακόμα λέξη που περιγράφει την αντιπολίτευση της ΝΔ με πρόεδρο της τον Α. Σαμαρά.
ΥΠΕΥΘΥΝΗ.
Πρωτόγνωρα υπέυθυνη και αυτό είναι η ευχάριστη έκπληξη του ελληνικού που είχε συνηθίσει στην ΣΤΕΙΡΑ και ΔΟΜΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ, αυτό που έχει εκφρασθεί σαν "ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ" αντιπολίτευση του παρελθόντος.
Τον θαύμασα στην τοποθέτησή του στον ποϋπολογισμό.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, στην κυριολεξία, είδαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δίνει σχέδιο και λύσεις με συγκεκριμένα μέτρα, μελετημένα και τεκμηριωμένα.
Έδειξε πως ο ρόλος του είναι να πάει καλύτερα η χώρα και ο λαός της και ας χρεωθεί θετικά σε άλλο πολιτικό. Αρκεί να πάει καλύτερα ό τόπος.Πρώτα το καλό του τόπου και όχι τα μικροκομματικά οφέλη εις βάρος του τόπου.
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω σε μερικά σημεία.
Η ανάδειξη αρχηγού ήταν ΔΙΚΟ μας θέμα, και όχι του ΠΑΣΟΚ, όπως και η εκλογή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούσε εμάς, αλλά τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Η οικονομική πολιτική άποψη που πρότεινε, αποκλίνει από αυτή του Γ. Παπανδρέου, γιατί , όπως θυμάσθε, στην προαναφερθείσα ομιλία του αποκάλυψε τις δυό διαφορετικές προσεγκίσεις της κυβέρνησης, Κατσέλη - Παπακωνσταντίνου, ενώ ο Πρωθυπουργός δεν έχει υιοθετήσει καμιά και στην τοποθετησή του ακούσαμε και πάλι γενικές, αόριστες και ασαφείς στοχεύσεις.
Είναι τέλος παρήγορο, που οι 800.000 των νεοδημοκρατών έκαναν την σωστή επιλογή, όχι για την Νέα Δημοκρατία μόνο, αλλά και για ΤΗΝ ΕΛΛΑΔα, ρε γαμώτο !!!
Βλ. Καρσ.

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Δεν θα διαφωνήσω πως, από την κύρια πλευρά της η εκλογή αρχηγού ήταν και είναι θέμα του κόμματος που έχει τη διαδικασία και δεν νομίζω πως υπήρξαν, επίσημα, παρεμβάσεις των άλλων. Θυμόμαστε, όμως, πως από τα στρατόπεδα των υποψηφίων -κυρίως της Ντόρας -ξεκινούσαν οι, τάχα, προτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ...

Ανώνυμος είπε...

O SAMARAS
αβανταδορος του ΠΑΣΟΚ

Antilogos είπε...

Αν λέγοντας "Αβανταδόρος" εννοείς ότι βάζει πλάτη μήπως και σωθεί αυτή η έρμη χώρα από την ανικανότητα των προηγουμένων κυβερνήσεων(ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ) τότε....
ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ