Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΑΛΑ !...

Η προσπάθεια για τον περιορισμό και, τελικά, την καταπολέμηση της ύφεσης, περνάει, εκτός των άλλων και από την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, (επιχειρήσεις και νοικοκυριά). Στον τομέα αυτό χρειάζεται, άμεσα, παρέμβαση και πρόκληση αλλαγής στη ρότα των λίγων και ακριβών δανείων, που οι τράπεζες είχαν χαράξει και ακολουθούσαν, πριν την απόφαση της ΕΚΤ για τη συνέχιση αποδοχής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρα. Μ΄ αυτή την απόφαση οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πιστώσεις, με επιτόκια πολύ χαμηλά.

Ο σχεδιασμός, συνεπώς, της πολιτικής του περιορισμού των πιστώσεων, πρέπει ν΄ αλλάξει ! Και ν΄ αλλάξει τώρα !...

Πέρα απ΄ το τι συμβαίνει με το κράτος, όλα τα στοιχεία δείχνουν, πως ο δανεισμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν φτάνει ούτε στο 50%, του μέσου όρου της Ε.Ε., άρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, επέκτασης και είναι αναγκαίο να υπάρξει επαρκής και φτηνή χρηματοδότηση.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Προσοχή ! Τράπεζες και τραπεζίτες θα επικαλεστούν σωρό δικαιολογιών, προκειμένου να συνεχίσουν την χορήγηση δανείων με υψηλά επιτόκια. Η αναζήτηση καταθέσεων, (με τη προσφορά αυξημένων επιτοκίων, πράγμα που επηρέαζε αυξητικά και τα των χορηγήσεων), δικαιολογούνταν ενόσω υπήρχε η προοπτική αλλαγής του καθεστώτος στα ομόλογα από την ΕΚΤ. Τώρα όχι ! Δεν μπορούν να επικαλούνται τα υψηλά spread, που «απολαμβάνει» το δημόσιο. Η ρευστότητα είναι, γι αυτούς, εξασφαλισμένη και φτηνή !...

Οποιαδήποτε αδράνεια εκ μέρους των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων, στο μόνο που θα οδηγήσει, θάναι, στην παραπέρα έξαρση της ύφεσης και την ίδια ώρα, θα επαναφέρει, τα προσωρινά περιορισθέντα, υπερκέρδη, στις τράπεζες και τους τραπεζίτες !
Προσέξτε καλά !...

Δεν υπάρχουν σχόλια: