Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ !

Και ποιον δεν έχει παραξενέψει το ιδιόμορφο καθεστώς που επικρατεί, δεκαετίες τώρα, στην άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων στη χώρα μας ; Ποιος δεν έχει εξοργισθεί με το άκουσμα των υπέρογκων ποσών που απαιτούνται, προκειμένου να γίνει μια δουλειά, π.χ. ένα συμβόλαιο ή για ν΄ ανοιχτεί ένα φαρμακείο, (αγορά της άδειας από έναν που βγαίνει στη σύνταξη) ή για ν΄ αποκτηθεί μια άδεια ταξί ή φορτηγού δημόσιας χρήσης ;
΄Ισως, μόνο, με όρους μεταφυσικής μπορούμε να προσεγγίσουμε και να αιτιολογήσουμε την υπάρχουσα κατάσταση, γιατί με όρους λογικής δεν ερμηνεύεται.

Τα ονομαζόμενα κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα έχουν χρόνια που συζητιούνται, πολλές φορές έχει κατακεραυνωθεί το καθεστώς τους, άλλες τόσες έχει εξαγγελθεί η κατάργηση των απαράδεκτων προνομίων τους, τίποτα, όμως δεν έχει γίνει, μέχρι σήμερα. Κι ο χορός των εκατομμυρίων, γύρω τους, γύρω από τις ελληνικές οικογένειες και γύρω από τον έλληνα πολίτη, καλά κρατεί !...
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Η σχέση μας με την Ε.Ε. συνεπάγονταν, εδώ και χρόνια, τη νομοθετική ρύθμιση με την απελευθέρωση της άσκησης, κάθε επαγγέλματος, χωρίς ο ενδιαφερόμενος νάναι υποχρεωμένος ν΄ αγοράζει, με χιλιάδες €, άδειες ή να περιμένει, στην πόλη του, πότε θα συνταξιοδοτηθεί ένας φαρμακοποιός για ν΄ αγοράσει το φαρμακείο για το παιδί του, που έχει τελειώσει τη σχετική σχολή !

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρνει οσονούπω σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ένα νομοθέτημα στο οποίο εμπλέκονται τα περισσότερα των υπουργείων. Η πολιτική βούληση έχει εκφραστεί με κατηγορηματικότητα, γι αυτό κι εκείνο που αναμένεται, αυτή τη φορά, είναι αποφασιστικότητα και συνέπεια.
Οι αντιδράσεις έχουν, ήδη, ξεκινήσει, θάναι ολέθριο σφάλμα να επιχειρηθούν συμψηφισμοί και μεσοβέζικες ρυθμίσεις.
Αν μη τι άλλο, η επιδίωξη των αλλαγών στο απαράδεκτο ισχύον καθεστώς, έχει να κάνει με το συμφέρον της κοινωνίας, με την ωφέλεια του έλληνα πολίτη και την απελευθέρωσή του από κόστη και τιμές πανάκριβες για σειρά προϊόντων και υπηρεσιών !...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε λογοπλόκε,

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον το blog σου, γιατί θεωρώ ότι εκφράζεις με νηφαλιότητα κ αίσθηση της κοινής λογικής σκέψεις που κάνουν κ πολλοί άλλοι αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να τις εκφράσουν δημόσια. Η ανάρτηση όμως αυτή μου έχει δημιουργήσει ερωτηματικά.
Δεν ξέρω ποιος σου είπε ότι για ν'ανοίξει κάποιος φαρμακείο πρέπει να πληρώσει για ν' αποκτήσει την άδεια κάποιου ήδη υπάρχοντος φαρμακείου. Τα κριτήρια για να ανοίξει φαρμακείο είναι πληθυσμιακά κ στις πόλεις ολίγον χωροταξικά (δεν μπορούν να υπάρχουν δύο φαρμακεία κολλητά το ένα στο άλλο).Κανένας δεν απαγορεύει σε έναν πτυχιούχο φαρμακοποιό να ανοίξει φαρμακείο, ούτε οι άδειες των φαρμακείων είναι αριθμητικά περιορισμένες κ συγκεκριμένες (όπως είναι για παράδειγμα των ταξί). Τώρα αν κάποιος θέλει να βρει έτοιμη ,στρωμένη δουλειά κ πελατεία θα πληρώσει "αέρα", όπως θα συνέβαινε με οποιοδήποτε άλλο μαγαζί.
Αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνώ με όλες αυτές τις πρακτικές συναλλαγής ,απλά θεωρώ ότι είναι ένα εντελώς άλλο θέμα.
Όσον αφορά την έννοια των κλειστών επαγγελμάτων ομολογώ ότι έχω μπερδευτεί κ η κυριότερη απορία μου είναι η εξής: τι ισχύει στην υπόλοιπη ΕΕ για αυτά τα επαγγέλματα; Πχ, στη Γερμανία, τη Γαλλία , το Βέλγιο πόσα ταξί υπάρχουν; Μπορεί ο καθένας να κάνει το αυτοκίνητο του ταξί ή υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός; Το ίδιο κ για τα φαρμακεία, πόσα αναλογούν ανά κάτοικο; Μπορεί ο καθένας να ανοίξει όπου θέλει χωρίς προϋποθέσεις;Ποιος καθορίζει τις τιμές ; το κράτος ή ο "ανταγωνισμός";

Αν κάποιος γνωρίζει θα ήμουν υπόχρεη αν ενημέρωνε

Καλή σου μέρα
Σοφία

ΥΓ. Δεν είμαι φαρμακοποιός, απλά για οικογενειακούς λόγους γνωρίζω πέντε πράγματα σχετικά με τη λειτουργία τους

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Καλημέρα Σοφία και χρόνια πολλά.
΄Εχεις δίκιο στις παρατηρήσεις σου για τις διατυπώσεις του άρθρου σχετικά με τα φαρμακεία.
Η ανάγκη, ενός νέου, αγοράς κάποιου "έτοιμου" καταστήματος, από συνταξιοδοτούμενο φαρμακοποιό, πηγάζει από τους περιορισμούς που υπάρχουν (πληθυσμιακά και χωριταξικά), προκύπτει, συνεπώς, έμμεσα.
Σ΄ ευχαριστώ και πούσαι : για τις "...σκέψεις που κάνουν και πολλοί άλλοι αλλά δεν έχουντη δυνατότητα να τις εκφράσουν δημόσια...", οι ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ είναι ακοικτές !