Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΩΝ ΔυΝαΤων !...

Η συνταγή των στελεχών της Τρόικα με τις γραβάτες, τα ακριβά πουκάμισα, τις Delsey και το σοβαροφανές υφάκι, που κόβει βόλτες στα υπουργεία για να δίνει εντολές και να μαλώνει όσους συναντιέται, είναι λίγο πολύ γνωστή. Δοκιμασμένη κα σε άλλους ασθενείς στο παρελθόν, από τους οποίους άλλοι πέθαναν και άλλοι χαροπαλεύουν. Τα – που λέει ο λόγος - ευφυολογήματα «ο γιατρός δεν διαπραγματεύεται με τον ασθενή το φάρμακο» δεν προκαλούν γέλιο. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας διαολίζουν περισσότερο. Για να δούμε λοιπόν τι ακριβώς περιλαμβάνει η συνταγή για τον Έλληνα ασθενή ή καλύτερα πως μεταφράζεται στα ψωροκωστιανά:

Μείωση μισθών και επιδομάτων στους μισθωτούς του Δημοσίου Τομέα, ενώ για τον Ιδιωτικό Τομέα γίνονται ακόμη (;) διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, για να «περάσει» στο τέλος ως αναπόφευκτο μέτρο, στα πλαίσια της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας».
Τρίχες κατσαρές. Σε τι να γίνουμε ανταγωνιστικοί; Στα αεροπλάνα που παράγουμε, στα αυτοκίνητα που εξάγουμε, ή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατασκευάζουμε και σκοτώνονται στην υφήλιο ποιος θα τους αγοράσει πρώτος; Κάτι πορτοκάλια, κάτι καρπούζια, άντε και λίγο λάδι είναι τα προϊόντα των εξαγωγών μας, που, παρεμπιπτόντως, αυτά τα ελληνικά προϊόντα που διασχίζουν ωκεανούς και ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πωλούνται σε χώρες του εξωτερικού πολύ φθηνότερα από τις Λαϊκές της Αθήνας. Συνεπώς για ποια ανταγωνιστικότητα μας μιλούν; Γιατί δεν λένε καθαρά ότι η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα σημαίνει αποκλειστικά μείωση λειτουργικών εξόδων, άρα περισσότερα κέρδη στις επιχειρήσεις ; >>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Πάγωμα ή μείωση συντάξεων με ταυτόχρονη επιβολή του ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης). Ο περιβόητος ΛΑΦΚΑ είχε κριθεί παράνομος με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και είχε καταργηθεί με τα «απαραίτητα» ταρατατζούμ. Τώρα επιστρέφει χωρίς τη σχετική δημοσιογραφική βαβούρα και παρουσιάζεται ως αναγκαίο «καλό». Σε λίγους μήνες κάποιος συνταξιούχος θα προσφύγει στα δικαστήρια και (αν δεν έχει προηγηθεί αύξηση στους μισθούς των δικαστικών) θα καταργηθεί και πάλι. Ράβε-ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της περιβόητης βιωσιμότητας των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ο λαός βέβαια έχει άλλη άποψη, αυτή που δεν βολεύει τους πολιτικούς απατεώνες. Πριν από λίγα χρόνια, μόλις το 2006, η προηγούμενη κυβέρνηση, με τις οδηγίες του Αλογοσκούφη και τις ευλογίες του Καραμανλή είχε «επενδύσει» τα αποθεματικά των Ταμείων στο λεγόμενο δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη κλοπή που έγινε στην ιστορία των χρημάτων των εργαζομένων. Όχι κατά τύχη, όχι από λάθος εκτίμηση, αλλά οργανωμένα, με σχέδιο, με κυβερνητική παρέμβαση και καθοδήγηση. Αν ο ιστορικός του μέλλοντος δεν τους κατηγορήσει για απιστία και απάτη, μπορεί κάλλιστα να τους προσάψει επενδυτική καφρίλα.

Ξήλωμα του Ασφαλιστικού. Περισσότερα χρόνια εργασίας, περισσότερες εισφορές, μείωση των εφάπαξ στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και μικρότερη σύνταξη, απολύσεις συμβασιούχων, χαλαρότερες εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα με περισσότερες απολύσεις και μικρότερες αποζημιώσεις. Και όλα αυτά γιατί;;;;
Διαβάζω στα ΝΕΑ: «…οι κοινοτικοί θεωρούν τις δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα από τις κύριες αιτίες διόγκωσης των ελλειμμάτων και άρα και του δημοσίου χρέους…». Και τι προτείνουν; Μήπως να πυροβολούν τους συνταξιούχους μπροστά από τα ΑΤΜ των τραπεζών; Ή μήπως να τους κάνουμε μήνυση επειδή τόλμησαν να ζήσουν για να πάρουν σύνταξη;
Διαβάζω στο ΒΗΜΑ: «οι ελεγκτές της Ε.Ε και του ΔΝΤ ζήτησαν (για αρχή) την περικοπή κατά 500 εκατ. ευρώ των δαπανών για την υγεία. Η Υπουργός πειθάρχησε αμέσως και μείωσε τον προϋπολογισμό για το 2010 από 3 δισ. ευρώ που τον είχε φθάσει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στα 2,5 δισ. ευρώ (η αντίστοιχη δαπάνη για το 2004 ήταν μόλις 1,5 δισ. ευρώ)…». Και πιο κάτω: «Το ίδιο υλικό, της ίδιας εταιρείας, που χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία 100 ευρώ από κάθε νοσοκομείο του Λονδίνου ή της Μαδρίτης, στην Ελλάδα χρεώνεται από 300 ως 3.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσο θα κερδοσκοπήσουν οι γιατροί και οι προμηθευτές σε κάθε νοσοκομείο!». Και στο ίδιο άρθρο: «είναι πιθανόν ο αριθμός των ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει και θεωρούνται ακόμη ασφαλισμένοι να αγγίζει τις 150.000. Μάλιστα έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις συνταγογράφησης φαρμάκων σε πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη ζωή, αλλά και περιπτώσεις νοσηλείας προσώπων που έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία της περιφέρειας». Καταλάβατε που βρίσκεται το πρόβλημα ή μιλάμε στο βρόντο; Βγάλτε τώρα στα 90 τους εργαζόμενους στη σύνταξη, αντί να κρεμάσετε στο Σύνταγμα όλο αυτό το αληταριό που κατατρώει τις σάρκες μας.
Η ελληνική κυβέρνηση σαστισμένη και ζαλισμένη από τα απανωτά χαστούκια, δίνει τα πάντα, ακόμη και πριν ή χωρίς να της τα ζητήσουν. Και το βαρέλι δεν έχει πάτο. Ότι κέρδισε το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα με αγώνες, με θυσίες και αίμα, τα χάνει οριστικά μέσα σε λίγους μήνες. Ο πολιτικός (υπό)κοσμος χρησιμοποιεί τα ακριβοπληρωμένα με μυστικά κονδύλια δημοσιογραφικά του παπαγαλάκια για να μας πείσει ότι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι, ζήσαμε όλοι τα τελευταία 30 χρόνια τρώγοντας τα δανεικά, είμαστε όλοι αντιπαραγωγικοί, ωχαδελφιστές, καλοπερασάκηδες, φοροφυγάδες, κομπιναδόροι και λαμόγια. Όχι ρε κερατάδες, υπάρχουν και τίμιοι Έλληνες. Δεν είμαστε όλοι πολιτικοί! Έχετε αναρωτηθεί γιατί ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένος ότι αν δημευθούν οι περιουσίες σας, θα λυθεί το δημοσιονομικό μας πρόβλημα; Τολμάτε να το συζητήσετε στη Βουλή;;;

Αύξηση του ΦΠΑ σε εκατοντάδες είδη κατανάλωσης από τον χαμηλότερο συντελεστή του 5,5% στον υψηλότερο 23%. Αυτό κι αν είναι μέτρο στη σωστή κατεύθυνση!!! Φαντάζονται αλήθεια οι κυβερνώντες και οι επιτροπές των «σοφών» που τους συμβουλεύουν ότι ο Έλληνας έχει κανένα φωτοτυπικό μηχάνημα και παράγει χρήμα; Όταν από παντού υπάρχουν περικοπές και μειώσεις, που στο διάολο θα τα βρει ο μεροκαματιάρης και ο συνταξιούχος για να τους τα δώσει; Γιατί ο μεγαλοβιομήχανος, ο μεγαλοεργολάβος, ο μεγαλογιατρός και ο κάθε μεγαλοκερατάς που κονομάει εις βάρος της εθνικής οικονομίας και εις βάρος μας, είναι σίγουρο ότι από αυτή την πέρα για πέρα εξωφρενική και άδικη ρύθμιση θα επωφεληθεί τα τρισμέγιστα. Εκεί που έκλεβε 5,5% ΦΠΑ, τώρα θα κλέβει τα 4πλάσια. Θα πληρώνει ο κοσμάκης και αυτός θα τα «βγάζει» στους γνωστούς φορολογικούς παραδείσους. Έχει υπολογιστεί ότι στην παραοικονομία τζιράρονται ετησίως περί τα 30 δισ. ευρώ, ήτοι 120 δισ. ευρώ στην 4ετία. Δηλαδή όσα ακριβώς θα δανειστεί η Ελλάδα τα επόμενα 4 χρόνια από τους ξένους με 5% νταβατζιλίκι, θα μπορούσε να τα εξοικονομήσει από τους εγχώριους κλέφτες. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Ευκολότερο είναι να πάνε 3 ευρώ τη φρατζόλα και 5 ευρώ τα μακαρόνια. Και όποιος αντέξει-δηλαδή κανένας.

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και νέα αύξηση στη τιμή των καυσίμων, λόγω της ενσωμάτωσης του ΦΠΑ. Αν εξαιρέσουμε το δείκτη της διαφθοράς (επειδή δεν μετριέται σε ευρώ) η τιμή των καυσίμων είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ δείκτης στον οποίο η Ελλάδα κρατάει τα σκήπτρα στην Ευρώπη. Κοίτα να δεις φίλε μου σε τι βρήκαμε να οδηγούμε την κούρσα. Επίσης αναμένονται νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, των ποτών, των τσιγάρων, των εισιτηρίων και των διοδίων. Απελευθερώνονται δεκάδες κλειστά επαγγέλματα, ενώ δεκάδες άλλα βγαίνουν από τη λίστα των «βαρέων και ανθυγιεινών». Με το σχέδιο «Καλλικράτης» και τη δραστική συρρίκνωση των Δήμων καταργούνται εκατοντάδες δημοτικές επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι είναι «στον αέρα».

Η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόλαβε ούτε μέρα να χαρεί την εκλογική της νίκη. Έπεσε αμέσως μέσα στα σκ…ά που άφησε η απερχόμενη και παλεύει «να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται». Προσπαθεί (με τις δικές μας θυσίες και στηριζόμενη στις δικές μας πλάτες) να αλλάξει νοοτροπίες, στρεβλώσεις και αντιλήψεις πολλών δεκαετιών. Από τη μέρα που ανέλαβε την εξουσία δεν έχουμε ακούσει σχεδόν κανένα αισιόδοξο μήνυμα. Ίσως τις πρώτες ημέρες, αλλά και αυτές ξεχάστηκαν.
Προσωπικά το μοναδικό μήνυμα που προσδοκώ είναι αυτό που θα στείλει στον ελληνικό λαό η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Όπου και αν ανήκουν - μου είναι παγερά αδιάφορο – όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Θα μου πείτε ότι το πιθανότερο είναι οι πολιτικοί μας να αθωώσουν αλλήλους.
Εμένα όμως μου αρέσει να ονειρεύομαι…


Πέτρος Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: