Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΕΧΟΥΜΕ ΡΗΞΗ !...

Η σφοδρή αντίδραση της ΓΣΕΕ, (διάβαζε ΠΑΣΚΕ…) στις ρυθμίσεις για το εργασιακό και το ασφαλιστικό, προκάλεσαν την παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου και την προσπάθειά του, μέσω της συνέντευξής του, ν΄ απολογηθεί για την πολιτική της κυβέρνησης σ΄ αυτά τα δυο κρίσιμα ζητήματα.
Όλα δείχνουν, όμως, πως η εποχή της νουθεσιών και του τουμπα-ρίσματος, έχει περάσει ανεπιστρεπτί κι όλα προδικάζουν μια σκληρή, από δω και πέρα, αντιπαράθεση και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με το συνδικαλιστικό του κομμάτι εξεγερμένο !

Απαράδεκτο και επιστρεπτέο, από την Συνομοσπονδία, το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά, που τονίζει ότι «…οι ρυθμίσεις αυτές, εκτός από αντεργατικές, αντικοινωνικές είναι και εξόφθαλμα αντισυνταγματικές και παράνομες. Γι αυτό εκτός των άλλων, ετοιμάζουμε προσφυγές στα Ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας…»
Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία, σχετικά με τους τρόπους αντίδρασης, του συνδικαλιστικού κινήματος, (πέρα των νομικών), ανακοινώθηκε νέα 24ωρη πανελλαδική πανεργατική Απεργία, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για τις 29 Ιουνίου 2010 !
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

΄Εχουμε ρήξη και στα λόγια και στην πράξη : «…δεν έχουμε τίποτα να αντιπροτείνουμε γιατί πολύ απλά αυτό το έκτρωμα δεν επιδέχεται καμιά διόρθωση και τροποποίηση παρά μόνο τη συνολική απόρριψη. Η αγωνιστική και δυναμική απάντηση των εργαζόμενων θα «αποσταλεί» συστημένη στον υπ. Εργασίας και στους βιομήχανους…».
Οι συνθήκες, που διαμορφώνονται παραπέμπουν στην εποχή Γιαννίτση, μόνο που τώρα ο αντίπαλος των εργαζόμενων δεν είναι απλά ένας υπουργός ή μια ελληνική κυβέρνηση : είναι όλο το αφάν κατέ της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας καπιταλιστικής μηχανής, που εκφράζεται μέσω της τρόϊκας !

Αν μη τι άλλο, τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα, αλλά και φοβερά πιο συναρπαστικά !...

8 σχόλια:

stefanos είπε...

Η ΠΑΣΚΕ από καιρού είναι τσιφλίκι του Παναγόπουλου και της παρέας του.
Αυτών δηλαδή που είναι υπαίτιοι της κατάντιας της ΠΑΣΚΕ σε μια Παράταξη που δεν είναι παρά μια οργάνωση σφραγίδα, χωρίς εσωτερική λειτουργία και δημοκρατία…
Μιας δράκας μόνιμων συνδικαλιστών που απλά ψαρεύουν ανάμεσα στους εργαζόμενους - ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ... και στην αυτοματοποιημένη αντίληψη ότι τι ΠΑΣΟΚ, τι ΠΑΣΚΕ…
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστεί πολιτικά και ιδεολογικά από το παραμάγαζο του Παναγόπουλου και του Παπασπύρου…

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Απλποιημένη έως απλοϊκή άποψη, που μάλλον προέρχεται από άγνοια των δεδομένων. Η ΠΑΣΚΕ είναι πολλές - πολλές μικρές, ανά χώρους, παρατάξεις, με οργάνωση - η κάθε μία - με όργανα, με δημοκρατική λειτουργία και συνέχεια στον παλμό των εργασιακών εξελίξεων. Ο Παναγόπουλος και οι παναγόπουλοι είναι του ΠΑΣΟΚ επιλογές, από πάνω, (σίγουρα με προϊστορία στο κίνημα), που προσπαθούν, κατά καιρούς, να κάνουν τσιφλίκι τους την ΠΑΣΚΕ.
Το αντίθετο, δηλαδή απ΄ αυτό που υποστηρίζεις συμβαίνει!
Απεγκλωβισμός του ΠΑΣΟΚ από την ΠΑΣΚΕ και το μαζικό χώρο, σημαίνει, απεγκλωβισμό του από την κοινωνία.
Μήπως αυτό έγινε και δικαιολογεί το αδίστακτο της πολιτικής που εφαρμόζεται ;

Ανώνυμος είπε...

Ε, να λοιπόν ! Ας παραμερίσουμε κάθε κοινωνική αναφορά του ΠΑΣΟΚ και ας κόψουμε κάθε σχέση του με το λαϊκό κίνημα κι ας αφήσουμε, ως μοναδική, τη σχέση του Προέδρου με το "λαό που στηρίζει" ! Για ηγεμόνες ψάχνουμε φίλε Στέφανε ;

stefanos είπε...

Δεν ψάχνουμε για ηγεμόνες στα σίγουρα.
Ιζνογκουντ υπάρχουν ήδη που ξεφτιλίζουν την ΠΑΣΚΕ και την κάνουν μια παράταξη σκιά των τσιφλικάδων της ΓΣΕΕ. Του κάθε Παναγόπουλου, του κάθε Παπασπύρου και του κάθε Μουτάφη. Τα όσα λέω είναι μετά λόγου ευθύνης και γνώσης για το τι συμβαίνει στους εργασιακούς χώρους, όπου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απλά στήνονται κάποιοι μηχανισμοί ελέγχου υπέρ της χούντας του Παναγόπουλου, του συνδικαλιστή που κρύβεται και δεν τολμά να πορευτεί πια από το πεδίο του Άρεως και μέχρι το Σύνταγμα. Τέτοια πολιτική γενναιότητα.
Χώρια την αφυδάτωση της Παράταξης που έχει παραχωρήσει τεράστιο χώρο στο ΠΑΜΕ και τα άλλα συνδικαλιστικά γκρουπούσκουλα...
Η πλειοψηφία της σημερινής ΠΑΣΚΕ βρίσκεται μέσα στους τέσσερεις τοίχους της ΓΣΕΕ και όχι στους χώρους που δρα η κοινωνία των εργαζομένων.
Άσε που η όποια υπεροχή σε ψήφους κρεμιέται μόνον στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και όχι στις ευρύτερες θέσεις της Παράταξης.
Σε επιβεβαίωση των όσων λέω, θα μεταχειριστώ μόνο τρία παραδείγματα για την κατάντια της ΠΑΣΚΕ...

1. Η ομάδα των ΓεΣΕΕητών λειτουργώντας σαν φράξια, είχε μαζευτεί και στη Σολωμου και στην Πατησίων. Εκεί ο συνδικαλιστικός ανθός συσκέφθηκε και άρχισε να δίνει «γραμμή» για τους εκλεκτούς της στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

2. Η Παναγοπουλική ΠΑΣΚΕ ουδέποτε συγκάλεσε τις οργανώσεις στους διάφορους εργασιακούς χώρους, για τη διαμόρφωση των θέσεων της Παράταξης ενόψει του Συνέδριου της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική.
Αντίθετα ένα 14σέλιδο κείμενο που διάβασε ο κ. Φίλιππος Θωμάς, είναι προϊόν της ομάδας Παναγόπουλου και κανενός άλλου ΠΑΣΚίτη.
http://1klik-aristera.blogspot.com/2010/03/blog-post_8837.html (από τότε τα έλεγα)
http://www.gsee.gr/news/news_view.php?id=1307 (θυμάτε κανένας να ψήφισε ή να του τέθηκε προς έγκριση τέτοιο κείμενο και τέτοιες θέσεις;)

3. Πηγαίνετε στο site της ΠΑΣΚΕ (http://www.paske.gr/) και δέστε αν αυτό που υπάρχει εκεί είναι μια ζωντανή παράταξη ή αντίθετα μια σφραγίδα και μια σημαία ευκαιρίας. Μέχρι προχθές υπήρχαν δυό – τρία μπαγιάτικα κείμενα, μηνών και έτων πριν… Φαίνεται ότι οι αλλεπάλληλες καταγγελίες και κριτικές μου έπιασαν τόπο αφού μας ανακοινώνονται τα εξής «Σελίδα Υπο Κατασκευή. Θα είμαστε σύντομα κοντά σας».
Μπράβο κύριε Παναγόπουλε, βλέπω ότι προοδεύουμε…

Μια τέτοια ΠΑΣΚΕ δεν μπορεί να υφίσταται και δεν μπορεί να κρατήσει θέση πρωτοπορίας ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Χρειάζεται άμεση κάθαρση!

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Πέρα του ότι κάνεις αυτό που συνήθως κάνουν όσοι αποφεύγουν την ενασχόληση με την ουσία, τις θέσεις και τις απόψεις και επικεντρώνονται όχι στο τι λέγεται, αλλά στο ποιος το λέει, εξακολουθείς να βλέπεις την πραγματικότητα από την ανάποδη.
Αν δεν σου κάνει ο Παναγόπουλος, ο Παπασπύρου και οι άλλοι τσιφλικάδες της ΓΣΕΕ ή της ΑΔΕΔΥ, να ζητήσεις το λόγο από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο που τους διάλεξε γι αυτές τις θέσεις. Σ΄ αυτό το επίπεδο έτσι γίνεται...
Τώρα η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ δεν βρίσκεται στους 4 τοίχους της ΓΣΕΕ, αλλά στα πρωτοβάθμια Σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες και δίνει τη μάχη για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζόμενων.
Βρίσκεται σε καθημερινή δράση και αναμέτρηση και πετυχαίνει, μέσα σ΄ αυτή τη δύσκολη πολιτικά περίοδο, μεγάλες νίκες στις εκλογικές αναμετρήσεις.(Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΟΤΟΕ, Τράπεζες, Παραρτήματα ΑΔΕΔΥ στους Νομούς κλπ).
Αναζήτησε τα sites αυτών των επί μέρους ΠΑΣΚΕ για να δεις δραστηριότητα κι όχι της κεντρικής...
Τώρα, σ΄ ό,τι αφορά την κάθαρση, τις ενστάσεις σου και τις προτάσεις σου στο κόμμα και τον Πρόεδρο, για να μην παρεμβαίνουν και να μην επιβάλλουν αναξιόπιστους, φθαρμένους και τσιφλικάδες !...

stefanos είπε...

Φαίνεται
ότι δεν μπορούμε
να επικοινωνήσουμε.
Θα πω μόνον τούτο:
Τις δήθεν θέσεις της ΠΑΣΚΕ
στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ
στη Χαλκιδική,
ΠΟΙΟΙ,
ΠΟΤΕ
και ΠΟΥ
τις διαμόρφωσαν;
(Για να δούμε
που βρίσκεται η Ουσία).
Τίποτα άλλο...

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Καλημέρα... κι όμως επικοινωνούμε ! Η Ουσία ! Ποια είναι, αλήθεια η ουσία ; Ο καθένας έχει τη δική του, αναπόφευκτα...
Με βάση το Καταστατικό της ΠΑΣΚΕ, σε κάθε συνδικαλιστικό χώρο (πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού), τα όργανα διοίκησής της (της παράταξης) αποτελούνται από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές της, στα όργαναν διοίκησης του εκάστοτε συνδικαλιστικού φορέα.
Στο Σωματείο μου, π.χ. την οικεία ΠΑΣΚΕ διοικεί η 7δα των συνδικαλιστών της, που είναι εκλεγμένη στο Δ.Σ. του Σωματείου.
Το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο ΓΣΕΕ.΄Ετσι, αποφασίζονται και οι όποιες θέσεις, με τη διαφορά, όμως, πως σε επίπεδο ΓΣΕΕ - το ανώτατο επίπεδο - υπάρχει και παρέμβαση του συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ και στις θέσεις και στα πρόσωπα.
Καταλαβαίνω, σύντροφε Στέφανε, πως δεν σου άρεσαν οι θέσεις της ΠΑΣΚΕ στο πρόσφατο Συνέδριο της ΓΣΕΕ και ενίστασαι και καταγγέλεις τον τρόπο και τη διαδικασία που ελήφθησαν. Κάνεις λάθος ! Δεν πάσχει η διαδικασία λειτουργίας της ΠΑΣΚΕ, αυτή ήταν κι αυτή θάναι και εκ του αποτελέσματος (η παράταξη στην πρώτη θέση) θεωρείται πετυχημένη.
Στην ουσία, τώρα : οι θέσεις της ΠΑΣΚΕ, είναι ...καταδικασμένες να εκφράζουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ελλήνων εργαζομένων κι αυτό κάνουν. Η ΠΑΣΚΕ είναι συνδικαλιστική οργάνωση βάσης κι όχι μηχανισμός διεκπεραίωσης κομματικών ή - ακόμα χειρότερα - κυβερνητικών μέτρων κι πολιτικών.
Μοναδικός κριτής, της - όποιας - συνδικαλιστικής οργάνωσης, είναι η βάση των εργαζόμενων κι όχι το κόμμα, τα όργανά του ή οι υπουργοί του.
Αν οι θέσεις της φίλα προσκείμενης συνδικαλιστικής παράταξης, έρχονται σε αντίθεση με το κόμμα ή την κυβέρνησή του, τότε αυτοί πρέπει να ψαχτούν κι όχι η παράταξη !

Ανώνυμος είπε...

Κάθε συνδικαλιστική παράταξη που ιδρύεται στηρίζεται σε ένα ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο όχι απαραίτητα κομματικό. Η συνέπειά της έχει να κάνει με το κατά πόσο κινείται στο πλαίσιο που οριοθέτησε αλλά και στις αρχές λειτουργίας της (πχ καταστατικό, δημοκρατικές αρχές κτλ). Όταν μια παράταξη δηλώνει ότι είναι φίλα προσκείμενη σε κάποιο κομματικό φορέα τότε υπάρχει η αντίφαση που "δείχνει" και ο Λογοπλόκος. Αντί η συνδικαλιστική παράταξη να "δίνει λόγο" στη βάση της προσπαθεί να στηρίξει το κόμμα της είτε είναι συμπολιτευόμενο είτε αντιπολιτευόμενο. Έτσι έχουμε το "φαινόμενο" μια παράταξη (ΠΑΣΚΕ ή ΔΑΚΕ) να είναι φουλ επαναστατική όταν είναι το κόμμα της στην αντιπολίτευση και να "βάζει πλάτη" σε ότι αντεργατικό, αντιλαϊκό ψηφίζει η δικιά της κυβέρνηση. Επίσης το πρόβλημα της περιχαράκωσης στα κομματικά πλαίσια υπάρχει και στις αριστερές παρατάξεις, κυρίως τις κοινοβουλευτικές. Σπάνια υπάρχει παράταξη (κυρίως τοπική) όπου να έχει κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τα κομματικά γραφεία σε αντίθεση με κάποια αριστερά σχήματα (τοπικά) που πελαγοδρομούν στα συνδικαλιστικά μονοπάτια αλλά τουλάχιστον είναι έντιμα στα μέλη, τους φίλους τους αλλά και τους εργαζόμενους στους εργασιακούς τους χώρους.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε όμως ότι τόσο αρκετά (πολύ αρκετά...) τοπικά και κεντρικά στελέχη των λεγόμενων κυβερνητικών παρατάξεων "κάνουν παιχνίδι" και ξεπουλάνε μέλη, φίλους και εργαζόμενους στα πλαίσια του ατομικού τους (ή συλλογικού όταν έχουμε κάστες) συμφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι με τα μέτρα που παίρνει αυτή η κυβέρνηση (η πιο αισχρή, απάνθρωπη, αντιλαϊκή, εξαρτημένη κτλ κτλ πολιτική) ενώ θα έπρεπε να έχουν παλλαϊκή αντίδραση και σύσσωμες οι παρατάξεις να καλούν τους εργαζόμενους σε αγώνες, ελάχιστες ΠΑΣΚΕ ή ΠΑΣΚ πανελλαδικά αντιδρούν και αγωνίζονται (ναι υπάρχουν και τέτοιες). Εκτός κι αν μπερδεύομαι εγώ και έχουν περάσει στα νομοσχέδια ότι εξαιρούνται από τα μέτρα τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Απ' ότι διάβασα το μεγάλο κεφάλαιο (τραπεζικό, βιομηχανικό, εφοπλιστικό κτλ) και τα λαμόγια εξαιρούνται.
Δημήτρης