Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ...

Aπό την ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypes απαντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην κριτική που δέχεται για το νομοσχέδιο που αφορά την «πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα», από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, αλλά και από σχόλια πολιτών που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η δημοσίευση των διευκρινίσεων στο διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε γιατί διαπιστώνεται σύγχυση σχετικά με έννοιες και νομικούς όρους που διαστρεβλώνουν το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη μεταναστευτική πολιτική, με σκοπό να αναδειχτεί η συνέπεια λόγων και έργων του κυβερνώντος κόμματος.
Η αναφορά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης αποτελεί μια έμμεση απάντηση σε όσους ζητούν δημοψήφισμα, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει νωπή λαϊκή εντολή για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, στο οποίο εμπεριέχονται οι αλλαγές που εισηγείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει :
>>>Διαβάστε περισσότερα…

Ποιες κατηγορίες πολιτών έχουν δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής και απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας ;
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος Αρθρο 5 παρ. 1 «καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».
Ο όρος «υπηκοότητα» είναι διαφορετικός από την έννοια της «ιθαγένειας»;
Υπηκοότητα ίσον ιθαγένεια και ιθαγένεια ίσον υπηκοότητα. Το νόημα του όρου έκφρασης «ιθαγένεια» ισοδυναμεί απολύτως με αυτό του όρου «υπηκοότητα». Και με τα δύο δηλώνεται ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει ορισμένο πρόσωπο με ορισμένη κρατική οντότητα.
Οι αλλοδαποί που δεν κατέχουν νόμιμους τίτλους παραμονής μπορούν να αιτηθούν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας ;
Καμία διάταξη του προσχεδίου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση δεν αφορά αλλοδαπούς στερούμενους νόμιμου τίτλου παραμονής καθώς, για να μπορεί να ζητήσει κάποιος την πολιτογράφησή του, πρέπει να διαμένει νόμιμα στη χώρα για τουλάχιστον πέντε συνεχή χρόνια.
Μπορεί να αποκτήσει «αυτόματα» ένας αλλοδαπός την ελληνική ιθαγένεια εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις ;
Κανένας «αυτοματισμός» δεν εισάγεται με τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση.
Αντίθετα, όπως και σήμερα, διενεργείται εξατομικευμένη κρίση σχετικά με το αν συντρέχουν στο πρόσωπο του αλλοδαπού όλη η σειρά τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων που προβλέπονται από τον νόμο.
Η σχετική έρευνα που προηγείται της κρίσης είναι ενδελεχής και μπορεί να κρατήσει έως και 2 χρόνια. Ο αλλοδαπός δε που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλώσει πανηγυρικά την επιθυμία του αυτή και να έχει υποβάλει σχετική αίτηση συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά καθώς και να έχει καταβάλει το προβλεπόμενο παράβολο.
Ποιες κατηγορίες μεταναστών β΄ γενιάς μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια ;
Τα παιδιά εκείνα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς, ένας εκ των οποίων βρίσκεται εδώ νόμιμα ήδη για πέντε τουλάχιστον χρόνια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άλλος γονέας μπορεί να είναι και παράνομος, γιατί την ιθαγένεια την αποκτά το παιδί άμεσα από τη γέννηση μεν αλλά μόνον εφόσον προηγηθεί κοινή δήλωση των δύο γονέων στον δήμο μόνιμης κατοικίας τους, πράγμα που προϋποθέτει να είναι και οι δύο νόμιμοι.

Μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί περίπου 2.276 σχόλια, ενώ το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαδικασία ηλεκτρονικής διαβούλευσης μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2010.

NIKOΣ B. TΣITΣAΣ - ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για ποιό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ μιλάτε;
Αυτό που παρουσιάστηκε στο διαδίκτυο την Παρασκευή πρίν από τις εκλογές;
Δεν καταλαβαίνω αν υπηκοότητα και ιθαγένεια είναι το ίδιο πράγμα, γιατί υπάρχουν δύο λέξεις;
Αν ανοίξεται κανένα λεξικό, θα δείτε ότι περιγράφουν διαφορετικές έννοιες.
Βέβαια κάτι καλόπαιδα, που έχουν βαλθεί να διαλύσουν την γλώσσα μας τα έχουν κάνει ένα. Αλλάζουν εσκεμένα τις έννοιες τν λέξεων να θολώσουν τα νερά.
Ότι και να κάνουν το πρόθεμα 'ιθ' σημαίνει γνήσιος και το 'υπό' σημαίνει εξάρτηση.
Κανένας αγράμματος δημοσιογράφος ή πολιτικός μπορεί να αλλοιώσει έννοιες 2.500 ετών.
Βλ. Καρσ.