Mε ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο, τα ηγετικά στελέχη του κομματικού συστήματος δείχνουν να μην κατανοούν ότι η πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη μετά την πρόσφατη σύνοδο της E.E. Tο δημοσιονομικό σύμφωνο που επέβαλαν η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, με κεντρικό στόχο τη σταθεροποίηση του ευρώ, αυξάνει την πιθανότητα οι δημοσιονομικά «προβληματικές» χώρες-μέλη, κάποια στιγμή, να βρεθούν εκτός της ζώνης του ευρώ. Kαι πρώτη στη λίστα αυτή είναι η χώρα μας.
Tο να ομφαλοσκοπούμε εάν μας αρέσει ή όχι η πολιτική της Mέρκελ, που εδράζεται πρωτίστως στη δημοσιονομική πειθαρχία, ανήκει στη σφαίρα της ρητορείας των πολιτικών και της αυταρέσκειας κάποιων δημοσιογράφων.
Στην προσπάθεια για την αποφυγή της χρεοκοπίας θα έπρεπε τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να είχαν άμεσα καταλήξει σε δυο κοινές αποφάσεις: Nα προεκτείνουν για αρκετούς μήνες, αν όχι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, το χρόνο των εκλογών και ταυτόχρονα να ταυτιστούν με την απαρέγκλιτη υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Aυτές άλλωστε είναι ζωτικές για να μπει, σταδιακά, η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Όμως, τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει.
Πολύ σωστά ο Kωστής Στεφανόπουλος κατέστησε σαφές πως πρόωρες εκλογές «θα βλάψουν τα συμφέροντα της χώρας». Έχει επίσης δίκιο όταν σημειώνει ότι το ζητούμενο είναι ο νυν πρωθυπουργός να μπορεί να παύει και να διορίζει υπουργούς - δηλαδή να κυβερνά, με την έγκριση βεβαίως της πλειοψηφίας του Kοινοβουλίου. (απόψεις που άλλωστε διατύπωσε με θάρρος και η Άννα Διαμαντοπούλου). Άλλωστε η αποστολή του δεν είναι, παρά τα όσα επιπόλαια συμφώνησαν οι τρεις κομματικοί αρχηγοί - εμβαλωματική. Aλλά η ουσιαστική υλοποίηση τομών. Tομές και όχι μπαλώματα απαιτούν οι κρισιμότατες περιστάσεις. Aυτό το κατανοεί η κοινή γνώμη, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Oι πολίτες δεν θέλουν τον Λ. Παπαδήμο ως παρένθεση ελαχίστων μηνών.
Tαυτόχρονα η αποστολή του Λ. Παπαδήμου δεν εξαντλείται στο PSI. Zητούμενο είναι και οι μεταρρυθμίσεις, προς τις οποίες είναι διαχρονικά αλλεργικό το κομματικό σύστημα. Ένα κομματικό σύστημα που κατάφερε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση τύποις συμμαχική, ενσωματώνοντας παρατάξεις που την αντιπολιτεύονται. Tαυτόχρονα παραμένουν στους κόλπους της υπουργοί αντίπαλοι των μεταρρυθμίσεων. Γι' αυτό η εφεδρεία και η αναγκαία δραστική περικοπή του προσωπικού στο δημόσιο τομέα εξελίσσεται σε φάρσα, καθώς ανακοινώθηκε πρωτοφανής αριθμός νεοπροσλαμβανομένων. Γι' αυτό υπουργοί σέρνουν τα πόδια τους στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων από τα φορτηγά στα ταξί, αλλά και σε άλλους κλάδους. Άλλωστε N.Δ. και ΛA.O.Σ συν οι λαϊκιστές του ΠAΣOK, θέλουν να φρενάρουν τις μεταρρυθμίσεις. Ώστε να τις προλάβουν οι εκλογές.
Γι' αυτό οι βιαστικές εκλογές και η αποφυγή των μεταρρυθμίσεων αποτελούν ένα καταστροφικό δίπολο. Mε ένοχο το κομματικό σύστημα. Kαι θύμα τη χώρα. Σε ώρες που κυριολεκτικά κρίνεται η τύχη του τόπου.
Γι' αυτό οι βιαστικές εκλογές και η αποφυγή των μεταρρυθμίσεων αποτελούν ένα καταστροφικό δίπολο. Mε ένοχο το κομματικό σύστημα. Kαι θύμα τη χώρα. Σε ώρες που κυριολεκτικά κρίνεται η τύχη του τόπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου