Οργιο... κερδοσκοπίας διαπιστώνει έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με την οποία τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα πωλούνται ακριβότερα έως και 1.550% σε σχέση με τις τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί. Τα στοιχεία, με τα οποία πιστοποιείται η ανενόχλητη δράση καρτέλ και μεσαζόντων σε όλο το κύκλωμα παραγωγής - διακίνησης των τροφίμων, δείχνουν ότι ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν σε δεκαπλάσιες σχεδόν τιμές τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, ενώ, στις τσέπες των αγροτών καταλήγει μόλις το 10% της αξίας.
Πώς γίνεται λοιπόν ο παραγωγός να πουλάει σιτάρι 0,15 ευρώ το κιλό και το ψωμί να κοστίζει στον καταναλωτή 2,29 ευρώ (διαφορά 1.543%); Ο αμπελουργός να παίρνει 0,15 ευρώ το κιλό το σταφύλι, αλλά το χύμα κρασί να φτάνει στο 1,7 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή, δηλαδή 752% παραπάνω! Η επαναληπτική έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ, δύο χρόνια μετά, σε 28 βασικά προϊόντα διατροφής είναι αποκαλυπτική για τη γιγάντωση της ψαλίδας τιμών παραγωγού και αγοράς προϊόντων από τον καταναλωτή, πλην οπωροκηπευτικών.
Η διαφορά τιμής περιλαμβάνει: έξοδα μεταφοράς, τυποποίησης, επεξεργασίας, ψυγείων, μισθοδοσίας προσωπικού κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτει επίσης εξαιρετικά μεγάλη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500% έως 1.550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μια σειρά προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170% έως 530%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο του 2010, σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα το Νοέμβριο του 2008, η ψαλίδα τιμών διευρύνθηκε, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί: Το ψωμί κατά 652%, το κρασί (χύμα) κατά 375%, τα μαρούλια 270%, τις ελιές Καλαμών 144%, το μέλι 114%, το χοιρινό κρέας 109%, το τυρί φέτα 67%, το κοτόπουλο 50% κ.λπ
Στον κατάλογο της ΠΑΣΕΓΕΣ με τη «σκανδαλώδη» διαφορά μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή βρίσκονται ακόμα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που πωλείται από τους παραγωγούς στα 1,80 ευρώ, αφού η οξύτητα λογίζεται μέχρι 5 γραμμές και αγοράζεται από τους καταναλωτές κατά μέσο όρο στα 5 ευρώ, διαμορφώνοντας διαφορά της τάξεως του 238%.
Επίσης στις τομάτες που οι παραγωγοί πωλούν κατά μέσο όρο 0,80 ευρώ, αλλά οι καταναλωτές αγοράζουν 1,5 ευρώ δηλαδή διαμορφώνεται μια διαφορά στα 188%. Επίσης στις πατάτες η διαφορά φθάνει τα 250%, αφού οι παραγωγοί πωλούν 0,30 ευρώ και οι καταναλωτές αγοράζουν 0,75 ευρώ κατά μέσο όρο.
Σημαντικές διαφορές υπάρχουν στο αρνίσιο κρέας που αγοράζεται από τους παραγωγούς, κατά την ΠΑΣΕΓΕΣ στα 5 ευρώ (τοπικά μόλις 4,30) και πωλείται στους καταναλωτές 11 ευρώ, δηλαδή με διαφορά 230%. Τέλος οι παραγωγοί πωλούν τα κοτόπουλα στα 1,8 ευρώ και οι καταναλωτές αγοράζουν στα 4,5 ευρώ το κιλό, διαφορά 250%.
Πώς γίνεται λοιπόν ο παραγωγός να πουλάει σιτάρι 0,15 ευρώ το κιλό και το ψωμί να κοστίζει στον καταναλωτή 2,29 ευρώ (διαφορά 1.543%); Ο αμπελουργός να παίρνει 0,15 ευρώ το κιλό το σταφύλι, αλλά το χύμα κρασί να φτάνει στο 1,7 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή, δηλαδή 752% παραπάνω! Η επαναληπτική έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ, δύο χρόνια μετά, σε 28 βασικά προϊόντα διατροφής είναι αποκαλυπτική για τη γιγάντωση της ψαλίδας τιμών παραγωγού και αγοράς προϊόντων από τον καταναλωτή, πλην οπωροκηπευτικών.
Η διαφορά τιμής περιλαμβάνει: έξοδα μεταφοράς, τυποποίησης, επεξεργασίας, ψυγείων, μισθοδοσίας προσωπικού κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτει επίσης εξαιρετικά μεγάλη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500% έως 1.550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μια σειρά προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170% έως 530%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο του 2010, σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα το Νοέμβριο του 2008, η ψαλίδα τιμών διευρύνθηκε, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί: Το ψωμί κατά 652%, το κρασί (χύμα) κατά 375%, τα μαρούλια 270%, τις ελιές Καλαμών 144%, το μέλι 114%, το χοιρινό κρέας 109%, το τυρί φέτα 67%, το κοτόπουλο 50% κ.λπ
Στον κατάλογο της ΠΑΣΕΓΕΣ με τη «σκανδαλώδη» διαφορά μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή βρίσκονται ακόμα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που πωλείται από τους παραγωγούς στα 1,80 ευρώ, αφού η οξύτητα λογίζεται μέχρι 5 γραμμές και αγοράζεται από τους καταναλωτές κατά μέσο όρο στα 5 ευρώ, διαμορφώνοντας διαφορά της τάξεως του 238%.
Επίσης στις τομάτες που οι παραγωγοί πωλούν κατά μέσο όρο 0,80 ευρώ, αλλά οι καταναλωτές αγοράζουν 1,5 ευρώ δηλαδή διαμορφώνεται μια διαφορά στα 188%. Επίσης στις πατάτες η διαφορά φθάνει τα 250%, αφού οι παραγωγοί πωλούν 0,30 ευρώ και οι καταναλωτές αγοράζουν 0,75 ευρώ κατά μέσο όρο.
Σημαντικές διαφορές υπάρχουν στο αρνίσιο κρέας που αγοράζεται από τους παραγωγούς, κατά την ΠΑΣΕΓΕΣ στα 5 ευρώ (τοπικά μόλις 4,30) και πωλείται στους καταναλωτές 11 ευρώ, δηλαδή με διαφορά 230%. Τέλος οι παραγωγοί πωλούν τα κοτόπουλα στα 1,8 ευρώ και οι καταναλωτές αγοράζουν στα 4,5 ευρώ το κιλό, διαφορά 250%.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει στο χώρο των μεταπρατών, των μεσαζόντων στον αγροτικό χώρο με το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων που υιοθετήθηκε λίγο πριν από την εκπνοή του 2010 από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική για κάθε έμπορο που συναλλάσσεται με τους αγρότες και αποτυπώνεται σ’ αυτό κάθε συναλλαγή. Μάλιστα, μέσω του Μητρώου θα γίνεται άμεση σύνδεση με το Παρατηρητήριο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, ώστε να γίνεται καθημερινά διασταύρωση των τιμών και άρα εντοπισμός των καταστάσεων αισχροκέρδειας.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ διευκρινίζει αναφορικά με την έρευνά της ότι για ορισμένα προϊόντα ελήφθη υπόψη η αναλογία πρώτης ύλης που απαιτείται ανά κιλό προϊόντος, ως εξής:
Ένα κιλό φέτας απαιτεί 4 κιλά πρόβειου γάλακτος, ένα κιλό γραβιέρας απαιτεί 9 κιλά αγελαδινού γάλακτος.
Ένα κιλό ζάχαρης απαιτεί 6,5 κιλά τεύτλων εσοδείας 2010 ή 7,5 κιλά τεύτλων εσοδείας 2008.
Ένα κιλό κρασιού απαιτεί 1,43 κιλά κρασοστάφυλων.
Ένα κιλό μακαρονιών απαιτεί 1,54 κιλά σκληρού σίτου.
Ένα κιλό ψωμιού απαιτεί 1,06 κιλά μαλακού σίτου και ένα κιλό αλευριού απαιτεί 1,43 κιλά μαλακού σίτου....
Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική για κάθε έμπορο που συναλλάσσεται με τους αγρότες και αποτυπώνεται σ’ αυτό κάθε συναλλαγή. Μάλιστα, μέσω του Μητρώου θα γίνεται άμεση σύνδεση με το Παρατηρητήριο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, ώστε να γίνεται καθημερινά διασταύρωση των τιμών και άρα εντοπισμός των καταστάσεων αισχροκέρδειας.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ διευκρινίζει αναφορικά με την έρευνά της ότι για ορισμένα προϊόντα ελήφθη υπόψη η αναλογία πρώτης ύλης που απαιτείται ανά κιλό προϊόντος, ως εξής:
Ένα κιλό φέτας απαιτεί 4 κιλά πρόβειου γάλακτος, ένα κιλό γραβιέρας απαιτεί 9 κιλά αγελαδινού γάλακτος.
Ένα κιλό ζάχαρης απαιτεί 6,5 κιλά τεύτλων εσοδείας 2010 ή 7,5 κιλά τεύτλων εσοδείας 2008.
Ένα κιλό κρασιού απαιτεί 1,43 κιλά κρασοστάφυλων.
Ένα κιλό μακαρονιών απαιτεί 1,54 κιλά σκληρού σίτου.
Ένα κιλό ψωμιού απαιτεί 1,06 κιλά μαλακού σίτου και ένα κιλό αλευριού απαιτεί 1,43 κιλά μαλακού σίτου....
Της Μαρίας Γιουρουκέλη από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου