Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΤΟ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ !...

Την ίδια ώρα που οι χώρες του Μεσογειακού Νότου μαστίζονται από την κρίση, με τα ελλείμματα και τα χρέη να τις πνίγουν και τους λαούς τους να υποφέρουν από την ανεργία, η Γερμανία παρουσιάζει …έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων !
Η γρήγορη ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας επέτεινε το πρόβλημα και ήδη οι επιχειρήσεις κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως δεν μπορούν ν΄ ανταποκριθούν στην απαιτούμενη και ζητούμενη παραγωγή, λόγω έλλειψης εργαζομένων.
Όπως γράφει το Spiegel, εκπρόσωποι των γερμανών βιομηχάνων, δήλωσαν πως ίσως χρειαστεί η αύξηση των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως στις 45 (!), για να υπάρξει η ομαλή – σύμφωνα με τη ζήτηση – παραγωγή.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, έχει οδηγήσει σε επέκταση των συζητήσεων, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός σχεδίου προσέλκυσης εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες και ειδικότερα από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες και παρουσιάζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας.
Στους προβληματισμούς που έχουν αναπτυχθεί στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, γίνεται λόγος για τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων απορρόφησης εργατικού δυναμικού από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κατά προτεραιότητα από εκείνες της ευρωζώνης, οι οποίες και διαθέτουν εξειδικευμένους εργαζόμενους, σε αντίθεση με τους προερχόμενους από τρίτες χώρες, (Ασίας – Αφρικής), που κατά κανόνα δεν έχουν καμιά ειδίκευση.

Το φαινόμενο αυτό έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες αποδείξεις για την ανισόρροπη λειτουργία της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωζώνης και για τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται για τις μεγάλες χώρες, το μοντέλο που έχει θεσμοθετηθεί και επικρατήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: