Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟΥ...

Ο χρόνος δεν φαίνεται να άρχισε με τις καλύτερες συνθήκες για ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και για την Ελλάδα.

Νέα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας, περί αστοχιών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου, δημιουργούν πλείστα όσα προβλήματα με άμεση συνέπεια την άνοδο των spreads, τη μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και παράλληλα η αβεβαιότητα επανέρχεται με μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο.

Την αρνητική εικόνα επιτείνουν και δημοσιεύματα, αλλά και δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων κυρίως του εξωτερικού οι οποίοι κάνουν «προβλέψεις» για την πορεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Προχθές ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Μπαρόζο υπαινίχθηκε ότι το 2011 δεν θα είναι ένα «εύκολο» έτος για την οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η έκδοση του ευρωομολόγου θα ήταν μια λύση στην παρούσα φάση καθώς πολλές χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως του Νότου αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα δανεισμού και δημοσιονομικής ανισορροπίας.

Θιασώτες μιας τέτοιας κίνησης είναι οι πολιτικοί παράγοντες στη χώρα μας οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες κινούνται δραστήρια προς την κατεύθυνση να «πείσουν» Ευρωπαίους ηγέτες και οικονομικούς παράγοντες για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας απόφασης.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.


Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ε.Ε. θα καταλήξει τελικά σε συμφωνία για το θέμα των ευρωομολόγων στο άμεσο κιόλας μέλλον και ότι θα λάβει τις σωστές αποφάσεις για την έξοδο από την κρίση.

Το ζητούμενο στην τρέχουσα συγκυρία είναι να πειστεί η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία, ότι η έκδοση του ευρωομολόγου είναι πλέον μονόδρομος για την Ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα και γενικότερα για την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες όταν μια χώρα συμμετέχει σε νομισματική Ένωση, δεν έχει το δικό της νόμισμα και τη δική της κεντρική τράπεζα και κατά συνέπεια η χρηματοδότηση του ελλείμματος δεν μπορεί να γίνει με την έκδοση χρήματος, αλλά μόνο με έκδοση και διάθεση ομολόγων.

Η διαμόρφωση των επιτοκίων των ομολόγων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και από τη δημοσιονομική κατάσταση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας τα επιτόκια είναι απαγορευτικά, παρά το γεγονός ότι αποδίδει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και υπάρχουν διαβεβαιώσεις για υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων. Το ευρωομόλογο ίσως επηρέαζε καταλυτικά τις εξελίξεις.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗ από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: