Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΞΕΔΟΝΤΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !...

«Σαρώνει» η δικαιοσύνη τον ένα μετά τον άλλο τους καταχρηστικούς Γενικούς Ορους Συναλλαγών (ΓΟΣ), με τους οποίους οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί επιβαρύνουν τους καταναλωτές στα στεγαστικά δάνεια, στις εγγυήσεις, στους τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε άκυρο ως καταχρηστικό έναν ΓΟΣ που πρόβλεπε τη σταδιακή καταβολή του στεγαστικού δανείου σε δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ενώ την ίδια στιγμή ο χρηματοπιστωτικός φορέας κρατούσε το υπόλοιπο ποσό δεσμευμένο και άτοκο σε έναν λογαριασμό, επιβάλλοντας ταυτόχρονα στον δανειολήπτη να καταβάλει κανονικά τους τόκους για το σύνολο της οφειλής.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε ότι με τον τρόπο αυτό οι δανειολήπτες υποχρεώνονται παράνομα να καταβάλουν τόκο για υπηρεσία (προϊόν δανείου) που δεν τους έχει ακόμα παρασχεθεί, με συνέπεια να διαταράσσεται σημαντικά η ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε βάρος του καταναλωτή.

Γι' αυτό και ο χρηματοπιστωτικός φορέας οφείλει να επιστρέψει στους δανειολήπτες τους τόκους αυτούς, πληρώνοντας μάλιστα τα συγκεκριμένα ποσά με την επιβάρυνση των νόμιμων τόκων.

Το Α' Τμήμα ΑΠ «βάζοντας φρένο» σε παράνομες χρεώσεις διέταξε να επιστραφούν ποσά 6.500 ευρώ σε τρεις δημοσίους υπαλλήλους για τόκους που είχε εισπράξει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καταχρηστικά, αξιοποιώντας τον παράνομο ΓΟΣ.
Πλασματική εκταμίευση
Στην αρεοπαγιτική απόφαση επισημαίνεται (7/11) ότι ο ΓΟΣ προβλέπει πλασματική εκταμίευση του δανείου (ενώ παραμένει στη διάθεση του χρηματοπιστωτικού οργανισμού) για να ενεργοποιηθεί η υποχρέωση καταβολής τόκων, χωρίς να συνυπολογίζει στην επιβάρυνση του καταναλωτή το διπλό όφελος του οργανισμού.

Και τούτο διότι με τον καταχρηστικό ΓΟΣ το ποσό του δανείου παραμένει στα χέρια του σε άτοκο λογαριασμό του δανειολήπτη, ενώ στην ουσία τοκίζονται για δεύτερη φορά τα καταβαλλόμενα ποσά του δανείου. Οι εξηγήσεις του οργανισμού ότι ο ΓΟΣ προστατεύει τον σκοπό του δανείου για απόκτηση α' κατοικίας, αποκλείοντας τη χρησιμοποίησή του για άλλους σκοπούς, δεν έπεισαν τον ΑΠ που έκρινε ότι αυτό δικαιολογεί την τμηματική καταβολή, αλλά δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την πληρωμή τόκων για τμήμα του δανείου (70%) που δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Κατά τον ΑΠ έτσι μεταβάλλεται το επιτόκιο με τρόπο αδιαφανή και ανεπίτρεπτο, με συνέπεια να μη γνωρίζουν οι δανειολήπτες τι πράγματι πληρώνουν (λόγω του διπλού τοκισμού) και η καταχρηστικότητα ενισχύεται αν ληφθεί υπόψη ότι ο συγκεκριμένος φορέας έχει κοινωνικό χαρακτήρα, εποπτεύεται από το κράτος και αποβλέπει στη στήριξη της κρατικής στεγαστικής πολιτικής με τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε υπαλλήλους ή συνταξιούχους Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ για απόκτηση, ανέγερση, επισκευή α' κατοικίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΑΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και μετά όταν θα τελειώσουν
με το ξεδόντιασμα των τραπεζών,

θα ανοίξουν και τους λογαριασμούς στην Ελβετία !

Και μετά ζήσαν αυτοί καλά,
και εμείς καλύτερα !!