Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ !...

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, δηλαδή η κόντρα της Λούκας Κατσέλη με τις τράπεζες. Τι κι αν πήγε στο Απασχόλησης, η υπουργός δεν ξεχνά τα πάρε – δώσε με τους τραπεζίτες και συνεχίζει να βγάζει αποφάσεις, που αφορούν τις επιχειρήσεις τους, αρνητικά και τους συναλλασ-σόμενους, θετικά. Απ΄ ό,τι φαίνεται τα διόλου κολακευτικά σχόλια των bankers για την κυρία, αποτελούν κίνητρα για περαιτέρω παρεμβάσεις της στις δουλειές τους ή, μάλλον, στις βρωμοδουλειές τους.

Η νέα απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης αφορά την κατάργηση 8 καταχρηστικών όρων που επιβάλλονται από τράπεζες και είναι οι εξής :

1. Καταβολή προμήθειας ή λειτουργικών εξόδων από τον καταναλωτή στο πιστωτικό ίδρυμα, σε περίπτωση ανάληψης μετρητών από κατάστημα ή ΑΤΜ του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος.
2. Ο όρος που προβλέπει ότι στην περίπτωση στεγαστικού δανείου που χρησιμοποιείται για κατασκευή ή ανέγερση κατοικίας, το δάνειο κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό του οφειλέτη και ενώ η αποδέσμευση γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τους τόκους του δανείου, από την ημέρα που κατατίθεται το ποσόν στον δεσμευμένο λογαριασμό. Ο όρος αυτός απαγορεύεται, ανεξάρτητα αν το ποσόν που κατατίθεται στον λογαριασμό του δανειολήπτη εκτοκίζεται με τόκο κατάθεσης.
3. Η επιβολή προμήθειας ή εξόδων για την κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου, που είναι πελάτης του πιστωτικού ιδρύματος.
4. Η επιβολή προμήθειας ή εξόδων σε κάθε κίνηση λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου αναφορικά με την ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή επιταγής στα ταμεία των τραπεζών, όταν οι κινήσεις υπερβαίνουν το καθορισμένο από την τράπεζα όριο.
5. Η επιβολή εξόδων αδράνειας σε καταθετικούς λογαριασμούς, που παραμένουν ακίνητοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζει η τράπεζα.
6. Ο όρος που προβλέπει ότι οι λογαριασμοί με μέσο μηνιαίο υπόλοιπο μικρότερο από εκείνο που ορίζει η τράπεζα βαρύνονται με έξοδα τήρησης και παρακολούθησης των κινήσεων.
7. Ο όρος που υποχρεώνει τον καταθέτη να ειδοποιήσει αμέσως την τράπεζα, σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου καταθέσεων, και ορίζει ότι η τράπεζα δεν ευθύνεται σε περίπτωση που πραγματοποιήσει πληρωμή σε άλλο πρόσωπο, πριν λάβει την προαναφερόμενη ειδοποίηση.
8. Ο όρος που περιορίζει την ευθύνη των τραπεζών μόνο για δόλο ή για βαριά αμέλεια υπαλλήλου της, σε περίπτωση μη γνήσιας υπογραφής σε δελτία ή εντολές πληρωμής, αποκλείοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευθύνη της για ελαφρά αμέλεια. Έχει εφαρμογή και παράγει αποτελέσματα και έναντι των τραπεζών που δεν ήταν διάδικοι και φυσικά αφορά όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι επωφελούνται από τις διατάξεις της χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε καμία διαδικασία ή κόστος.
Με την έκδοσή της, απόφαση όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων οφείλουν άμεσα να απαλείψουν αυτούς τους καταχρηστικούς όρους και να πάψουν να κάνουν χρήση αυτών.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να υποθέσω οτι θα αρχίσουν πάλι τα σενάρια απομάκρυνση της Λούκας απο την Κυβέρνηση;

Ανώνυμος είπε...

Πάντως έίναι απο τις λίγες Υπουργούς που δεν ξεχνάνε ποιοι στηρίξαν το ΠΑΣΟΚ όταν οι εφημερίδες και τα κανάλια έλεγαν οτι θα διαλυθει και ο Παπανδρέου δε θα γινει ούτε στον υπνο του Πρωθυπουργός.
Δεν προσπαθεί να ισχυροποιηθεί ούτε με ρουσφετια, ούτε με δημόσιες σχέσεις και άλλες παλαιοκομματικές πρακτικές αλλά με πολιτικες που ροσατευουν τα μεσαία και χαηλότερα στρώματα.
Είναι κρίμα που δεν είναιΥπουργός Οικονομικών.
Ελπίζω κάποια στιγμη να γίνει.
Γιατι όχι και Πρωθυπουργός;

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

@1.37
Πες το ψέμματα !
@1.41
Έτσι είναι !...

Τσούγδω είπε...

Αλήθεια με τον αναπτυξιακό νόμο που τον είχε έτοιμο τι γίνεται???