Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ …ΑΡΙΘΜΩΝ !...

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουρ-γείο οικονομικών για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2010, παρουσιά-ζουν το έλλειμμα να μειώθηκε αρκετά περισσότερο από τις εκτιμήσεις, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από αυτό που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011 και περιορίστηκε στα 19.454 εκατ. € από 30.871 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση 37%, έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

Στον περιορισμό του ελλείμματος συντελεί, κυρίως, η μείωση των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 9,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 7,5% και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 11.9% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 11,3%.

Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,9% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 7,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%. Συνολικά οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού – Τακτικού και ΠΔΕ – έχουν μειωθεί κατά 9,5%.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,4% περίπου. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι στόχου αύξησης 6,0%,ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50,6% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 41,7%.
Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συνολικών δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το 2010.
Το μεγάλο ζητούμενο, βέβαια, παραμένει η κατάσταση στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην πραγματική οικονομία, που δεν αφήνει περιθώρια, ούτε για χαρές, ούτε, φυσικά, για πανηγύρια. Πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε, με τα εισοδήματα να μειώνονται, τις τιμές ν΄ αυξάνονται, τις επιχειρήσεις να κλείνουν και την ανεργία να καλπάζει ;
Το σκοτάδι στο τούνελ, παραμένει απόλυτο και το (μικρό έστω…) φωτάκι στο βάθος, δεν έχει φανεί ακόμα !...

2 σχόλια:

ακυβέρνητος είπε...

Την προηγούμενη Παρασκευή 14/1/2011, ο Αμερικανικός Οίκος Αξιολόγησης «Fitch» υποβάθμισε κατά ακόμη μια βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Έτσι λοιπόν από τη βαθμίδα ΒΒΒ- μας κατρακύλησε ακόμη πιο κάτω στη βαθμίδα ΒΒ+. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πλέον σε επίπεδα «Junk» δηλαδή σκουπίδια.

Στην ίδια την ανακοίνωση της υποβάθμισης, ο αμερικάνικος οίκος «αναγνωρίζει» (μας δουλεύουν κι από πάνω) την προσπάθεια που έχει γίνει για το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, αναφέρει ότι «η δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες», επισημαίνει «την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας (παρά την ύφεση) το 2010, ήτοι 6 μονάδες του ΑΕΠ», καθώς επίσης και «την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Δηλαδή, για να το καταλάβω, σε περίπτωση που δεν είχαμε κάνει όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια και δεν είχαμε φέρει αυτά τα αποτελέσματα τα οποία οι ίδιοι επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, τι θα έκαναν; Θα μας βομβάρδιζαν;

Απ’ ότι καταλαβαίνω, εσείς δεν θέλετε να σας λέμε την αλήθεια. Εθιστήκατε στα ψέματα και στα “Greek Statistics” και τρομάζετε με την ιδέα ότι υπάρχει έστω και η αμυδρή ελπίδα να τα καταφέρουμε, χωρίς να μας πτωχεύσετε.

Βρε δεν πάτε στο διάολο. Ελάτε εδώ καραγκιόζηδες να δείτε πως ζει η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και μετά πάρτε τις αξιολογήσεις σας και βάλτε τις εκεί που ξέρετε…

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έπεσαν κορμιά για να επιτευχθεί αυτή η μείωση του ελλείμματος και μάλιστα, κατά γενική ομολογία, κορμιά εργαζόμενων και συνταξιούχων, αλλά, παρ΄όλα αυτά, πρόκειται για επιτυχία. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει δυνατότητες, ικανότητες κι αποφασιστικότητα, πράγματα που δημιουργούν ελπίδες για το αύριο.