Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !...


Την επιστροφή 424,8 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντόκως, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποσό που αφορά, όπως αναφέρει, σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες την περίοδο 2008-2009.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, έδωσε ήδη εντολή στο Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ασκήσει προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, καθώς επίσης να καταθέσει αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

Στις αρχές του 2009 έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Ν. Λέγκα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «στις πληρωμές αυτές δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων. Ταυτόχρονα, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί που συνόδευσαν τις πληρωμές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλήθηκε άμεσα στις Βρυξέλλες ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αιτιολογήσει τις πληρωμές, προφανώς χωρίς να πείσει την τότε Επίτροπο Γεωργίας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι πληρωμές συμβιβάζονται με την κοινοτική νομοθεσία. Στο πλαίσιο μάλιστα της ίδιας έρευνας, η ΕΕ εξέτασε και αντίστοιχες πληρωμές, ύψους 387 εκατ. ευρώ, που έγιναν επίσης μέσω του ΕΛΓΑ το 2008, φθάνοντας έτσι το συνολικό αντικείμενο της έρευνας στα 802 εκατ. ευρώ.

Μετά από τρία χρόνια συνεχών επαφών και διαβουλεύσεων, η Επιτροπή αποδέχθηκε τελικά τα επιχειρήματα των ελληνικών αρχών, αλλά για την αιτιολόγηση των 378 από το σύνολο των 802 εκατ. ευρώ.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση που θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, το συνολικό ύψος των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που κατά την Επιτροπή πρέπει να ανακτηθούν έντοκα, ανέρχεται στο ποσό των 424,8 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει το υπουργείο, ποσό 500 περίπου εκατ. ευρώ θα βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματα. Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζονται επιπλέον πρόστιμα άνω των 220 εκατ. ευρώ το χρόνο, που παρακρατούνται από την ΕΕ για παραλείψεις και παρατυπίες των προηγούμενων χρόνων, που επίσης επιβαρύνουν τα ελλείμματα της χώρας.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, η Επιτροπή θέτει προθεσμία τεσσάρων μηνών για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ανάκτηση εντόκως από τους παραγωγούς των σχετικών χρηματικών ποσών. Επίσης ζητά πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ανάκτηση, μέχρι τις 8-2-2012.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ελλάδας, ζητώντας την επιβολή κατ' αποκοπή ποσών ή και χρηματικής ποινής. Η απόφαση μάλιστα είναι άμεσα εκτελεστή.

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις της ελληνικής γεωργίας ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ ετησδίως πέραν των εθνικών χρηματοδοτήσεων του κλάδου. Τα ποσά αυτά, αν διαχειριστουν ορθολογικά, αντιπροσωπεύουν το 40% του εισοδήματος των αγροτών και το 75% των γεωργικών επενδύσεων.

Υ.Γ. Ανασχηματισμό γρήγορα ! Να μπει υπουργός Γεωργίας ένας κολλητός του Σαμαρά και να πάει να μαζέψει τα λεφτά που δώσανε !...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ,ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΧΡΗΜΑ ΤΑ ΟΥΚ ΟΛΙΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ,ΓΙΑΤΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΕ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ,ΑΓΡΟΤΕΣ,ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ,ΓΕΩΠΟΝΟΙ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ,ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ,ΔΟΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ,ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ,ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΙΑΤΙ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ,..ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ,ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ,...Χ.Κ.

ακυβέρνητος είπε...

Πέφτω απ' τα σύννεφα!

Δηλαδή ο υπουργός του "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά", αυτός που ανέβαινε στα τρακτέρ και πρωτοστατούσε επί Σημίτη στις ...αγροτικές κινητοποιήσεις, αυτός που έχωσε από παράθυρα, καταπακτές, σκαλωσιές, καμινάδες και φεγγίτες όλο το δεξιό κηφηναριό στην ΑΓΡΟΓΗ, κατηγορείται ότι διασπάθησε κοινοτικές επιδοτήσεις;;;

Γκντούπ! (Έπεσα)

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Πέτρο συγκρατήσου και μην του σέρνεις πολλά, γιατί τώρα είναι με τους ...συναινετικούς !

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑ,ΟΤΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ ,ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΟΘΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ Κ.Α ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ,.. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΑΙΣΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΔΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ,ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΙΝ,..Χ.Κ..

Ανώνυμος είπε...

Και οχι μονο τα εδωσε τα εκατομυρια αλλα δεν ειδα τοτε και κανενα απο την τοτε παλιοπαρεα των 151 να τον σταματησει??

Ανώνυμος είπε...

ααααααα αααφουουου
Βαρέθηκα
μαρία