Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ !...


Γεννήθηκα στην προπολεμική δραχμή, σε μία Αθήνα που είχε πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους και ποτέ δεν πέρναγε αυτοκίνητο από τον δρόμο που παίζαμε.

• Ο πατέρας μου εργαζόταν στο Δημόσιο και τότε, στις θεατρικές επιθεωρήσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίζονταν πεινασμένοι και ταλαίπωροι.

• Απέναντι από το σπίτι μας έμενε ένας καθηγητής πανεπιστημίου. Ήταν σπάνιο είδος και μαζί με τον πατέρα, που ήταν Διευθυντής, και έναν Στρατηγό, που έμενε παρακάτω, ήταν οι προύχοντες της γειτονιάς. Είχαμε κι έναν πλούσιο γνωστό που είχε δικό του αυτοκίνητο.

• Τότε η Ελλάδα είχε μόνο δυο πανεπιστήμια, ελάχιστους διευθυντές, στρατηγούς και αυτοκίνητα. Τώρα καθηγητές, διευθυντές, στρατηγοί και αυτοκίνητα είναι πλήθος.

• Τα τραμ έγραφαν «απαγορεύεται το πτύειν» και έπρεπε να σηκώνεσαι και να δίνεις τη θέση σου σε κυρίες και γέροντες. Οι γέροντες ήταν σημαντικά πρόσωπα και δεν υπήρχαν οίκοι ευγηρίας.

• Όχι, δεν ήταν ειδυλλιακή εποχή. Ωραία ήταν τα νεοκλασικά, αλλά σε σάπιζε η υγρασία και το κρύο. Υπήρχε πολλή σκόνη, βόθροι, ελονοσία και φυματίωση. Οι θείοι μου πηγαινοέρχονταν σε σανατόρια. Τα τρόφιμα δεν ήταν καθαρά και οι δηλητηριάσεις πήγαιναν σύννεφο.

• Βασίλευε το κουτσομπολιό και η στενομυαλιά. Οι κυράδες, κρεμασμένες στα παράθυρα, είχαν για σίριαλ και ρεάλιτι την γειτονιά. Το σεξ υπήρχε μόνο στα πορνεία. Οι άντρες μεθούσαν στην ταβέρνα κι έδερναν τις γυναίκες τους. Εθιμικά.

• Τη δραχμή την έζησα προπολεμική και κατοχική. Στο τέλος της κατοχής η μάνα μού έδινε ένα δισεκατομμύριο για να αγοράσω ψωμί. Όλες οι σοβαρές συναλλαγές γίνονταν με χρυσές λίρες.

• Ακούω τώρα: θα γυρίσουμε στη δραχμή και καταλαβαίνω σε ποια δραχμή θα γυρίσουμε. Όχι αυτή που είχαμε ως το 2000, την παραφουσκωμένη με δανεικά, αλλά την μετακατοχική, την πληθωριστική, που δεν άξιζε ούτε το χαρτί στο οποίο τυπωνόταν.

• Γεννήθηκα στη δραχμή - αλλά δεν θα ήθελα να πεθάνω στη δραχμή. Ούτε να ξαναγυρίσω στη σκόνη και τη σκοτεινιά των δήθεν «παλιών καλών χρόνων» χωρίς θέρμανση, αυτοκίνητο και με διακοπές στο ηλεκτρικό.

• Ελπίζω, έστω και την τελευταία στιγμή, να κόψουμε απότομα το τιμόνι και να μην πέσουμε στον γκρεμό.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σήμερα είναι καλύτερα. Συμφωνώ

Σήμερα οι χιλιάδες άνεργοι δεν είναι σαν τους ανέργους του 30', έχουν πτυχίο και μεταπτυχιακό, ευτυχώς γιατί τους λαικούς λούμπεν άνεργους δεν τους μπορεί καθόλου ο γερμανοτραφής κ. Δήμου.

Και σήμερα κάνουμε ομόλογα τα αποθεματικά των ταμείων και τα σπρώχνουμε στις αγορές, πολύ πιο εξευγενισμένο και μοντέρνο είναι η αλήθεια, από τη χερούκλα των μαυρογιαλουρέων της παλιάς σχολής, που είχε την ατυχία να γεννηθεί συμπατριώτης τους ο κ. Δήμου.

Και σήμερα βαφτίζουμε 'επένδυση' το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού (γη, νερό, αέρα, δημόσια περιουσία, ότι δηλαδή ανήκει σε όλους τους έλληνες), ενώ την παλιά καλή εποχή τα δίνανε 'μπιτ-παρα'. Ευτυχώς και πάλι γιατι τα αυτιά του κ. Δήμου είναι ευαίσθητα στις τουρκο-βαλκανο-ελληνικούρες και πως άντεξε τόσα χρόνια μέχρι που μπήκαμε στην ΕΕ κα κάπως γίναμε ευρωπαίοι ρε παιδί μου.

Και σήμερα έχουμε συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό με ντοκτορά παρακαλώ και όχι όπως παλιά την αναχρονιστική χούντα των καραβανάδων, που καθόλου καλλιέργεια δεν είχαν (λέγαν καμιά μαλακία όμως και γέλαγε ο κόσμος) και δεν μπορεί ο κ.Δήμου αμα δεν κυβερνιέται από καλλιεργημένους ευρωπαιστές.


Και σήμερα οι τυχεροί επιχειρηματίες βγάζουν τα κέρδη τους στις ελβετίες και στις offshore, μαζί με τις μίζες των πολιτικών υπαλλήλων τους. Όχι όπως παλιά που τα κάναν πολυκατοικίες και μπετον και χάλασαν τα νεοκλασσικά που άρεσαν στο κ. Δήμου κι ας είχαν και υγρασία.

Και σήμερα τέλος πάντων (γιατί αυτό καίει περισσότερο απ'όλα τον κ. Δήμο, το ξέρω) έχουμε και full hd led tv με 400ευρώ και 6core blueray laptop με 500 ευρώ, και θα έπρεπε κανονικά να είμαστε ευχαριστημένοι, αφού με ένα μισθό (τόσος δεν είναι πλέον;) μπορεί ο καθένα να έχει την τελευταία λέξη της τεχνολογία. Ενώ παλιά;;; 10 μισθούς ήθελες να πάρεις ένα ραδιόφωνο με λάμπες. Οπότε σε καλό δρόμο ήμαστε. Ντάξει όχι εντελώς ομολογέι και ο κ. Δήμου αλλα τι να κάνουμε;;;...
Κάντε στροφή μη χάσουμε την full hd τιβί

Δήμος Νίκου

Ανώνυμος είπε...

an katalava kala diladi, prepei na eisi gyro sta 80.... na ta ekatostiseis loipon, alla se parakalo min mas pernas kai gia ilithious,theleis diladi na mas peis oti 80 xronon antropos kaneis xrisi tou internet kai malista mpeneis sta blocks kai grafeis kai sxolia.... ok oti peis ego mazisou, alla ase ta paramithia, mas paramithiazoun pou mas parmithiazoun min paramaithiazomaste kai metaxi mas eleos!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

. Δήμου,
Έχετε δίκηο. Κανείς δεν μπορει να αξιολογήσει τα αγαθά που απολαμβάνει σήμερα γιατί τα βρήκε έτοιμα. Εμείς οι 70χρονοι (που πήγαμε σχολείο και χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο άνετα Ανωνυμε Νο 2) που μεταναστεύσαμε και πεινάσαμε για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε και να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας γιατί λατρεύουμε τον ήλιο της έχουμε μάθει να σεβόμαστε αυτό που μπορούμε να κερδίσουμε με τον προσωπικό μας αγώνα και να μην τα περιμένουμε όλο από αυτό το περίφημο ΚΡΑΤΟΣ... Δεν καταγγέλουμε συνεχώς, δεν αποπλανούμε με τις φανφάρες μας τον αμόρφωτο λαουτζίκο και απλά ψηφίζουμε τον καλύτερο πολιτικό που θα διαχειρισθεί την εκάστοτε πολιτική συγκυριακή λαίλαπα σε ένα κόσμο παγκοσμιοποιημένο ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ. Δεν υπάρχουν σωτήρες και δεν υπάρχουν τέρατα. Πολιτικά συστήματα υπάρχουν και στην παρούσα φάση έχει καταρρεύσει και ο καπιταλισμός και εμείς πρώτοι και πλέον χρεωμένοι (βλ. ΜΙΙΙΙΙΙΖΕΣ παντού, παιδί μου, παντού)δεχόμαστε τις πρώτες επιπτώσεις!. Εχει και συνέχεια!....


Όλα είναι ένας κύκλος και δεν καταλαβαίνω γιατί αποποιήσθε όλοι την ευθύνη του ψήφου σας.
Δημοσκοπήσεις
7% Πασοκ γιατί ο Παπανδρέου τόλμησε να κάνει 5 βήματα.Και το καλύτερο. Να απαντήσει γιατί δεν μοίρασε τα λεφτά αφου είπε "Λεφτά υπάρχουν!!!!!"
30% Σαμαράς για τις μπουρδολογίες του με το χέρι μονίμως στην τσέπη όταν συνεχώς καταγγέλει...αλλά...
15% Ο Κουβέλης γιατί είναι σοβαρός...μνημονιακός αλλά και αντιμνημονιακός...
13% ο Τσίπρας και αυτός για τις
δικές του μπουρδολογίες με το χέρι στην τσέπη αλλά χωρίς καθαρές ΛΥΣΕΙΣ. Η καταγγελία έλκει ψήφους!
12% το ΚΚΕ για τα δικαιώματα του εργαζόμενου λες και θα υπήρχε εργαζόμενος χωρίς εργοδότη. Και εκείνο το περίφημο 1400 ευρώ κατώτερος... (Δες Κίνα, Εσθονία, Σλοβενία, ΡΟυμανία, Ινδία, Κούβα...κ.τ.λ και σύνελθε παιδί μου! Αλλά ξέχασα!όλοι αυτοί οι λαοί είναι χωρίς ιστορία, χωρίς παρελθόν, χωρίς δικαιώματα! Μόνο οι Έλληνες δικαιούνται!!!!!)
10-15% οι αναπολούντες την στρατιωτική διακυβέρνησης της χώρας για να κονομήσουν και αυτοί που δεν μπορούσαν με τους υπολοίπους και για να ξανακαταλάβουν την Πόλη...(είχα γονείς Μικρασιάτες)
Και βουλευτές...ρεπόρτερ,ηθοποιοί, αθλητές, μοντέλα,και μάαααααγκες.

Όταν λίαν συντόμως ζήσουμε στον πετσί μας μέρος αυτών που περιγράφει ο κ. Δήμου, τότε, ίσως τότε, καταλάβουμε ποιες πραγματικά είναι οι δυνάμεις μας μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Και για την ιστορία. Και ο δικός μου πατέρας πέθανε από φυματίωση τότε και εγώ Ανώνυμε Νο. 1 σπούδασα δουλεύοντας μόνη, αγόρασα το σπίτι και το laptop, full hd led tv μόνη και δεν περιμένω το κράτος και τον εργοδότη να με σώσει.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Ανώνυμος είπε...

@ 17/1/12 13:15

http://www.zougla.gr/news.php?id=17140