Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ !...


Ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την «εθελοντική» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, η ουσία για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας συμπυκνώνεται σε μία φράση που χρησιμοποιεί η Τρόικα στην τελευταία έκθεση αξιολόγησής της: «η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα τείνει να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά». Νομίζω ότι όποιος θέλει να καταλάβει «που πάει το πράγμα», καλά θα κάνει να επαναλαμβάνει την παραπάνω φράση 10 φορές τη μέρα, καθώς δεν είναι εύκολο να τη χωνέψει κανείς.

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα 250 δισεκατομμύρια ετήσιας παραγωγής πλούτου θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Καθώς δανεικά δεν θα υπάρχουν για πολλά ακόμη χρόνια, μετά το χουνέρι που έφαγαν οι ιδιώτες πιστωτές μας και αφού η Τρόικα μας δίνει ίσα-ίσα όσα χρειάζονται για να μένουμε στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, το ΑΕΠ μας στο εξής θα κινείται στις πραγματικές του διαστάσεις. Και οι διαστάσεις αυτές θα είναι περίπου 200 δισεκατομμύρια ή και λιγότερα (ίσως αρκετά λιγότερο).

Όλα τα υπόλοιπα ήταν αέρας, μια φούσκα που μεγάλωνε με δανεικά. Και τώρα έσκασε. Παρ'τε για παράδειγμα τα ΜΜΕ, που απεργούν σήμερα. Χιλιάδες άνθρωποι δούλευαν επί χρόνια σε πιεστήρια, εφημερίδες και κανάλια, πληρώνονταν μισθούς και τροφοδοτούσαν την ιδιωτική κατανάλωση. Όμως όλο το οικοδόμημα ήταν αέρας, διότι φυσικά μία χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων δεν μπορεί να συντηρήσει 20 εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, άλλες τόσες αθλητικές, κάμποσες οικονομικές και 10 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Οι μισθοί πληρώνονταν όχι από τους ελάχιστους αναγνώστες (εξάλλου οι Έλληνες διαβάζουν, σύμφωνα με τα στατιστικά, λιγότερο και από κάποιες χώρες της Αφρικής με 90% αναλφαβητισμό), αλλά με δανεικά: Δανεικά από τράπεζες και δανεικά από τους ξένους, μέσω της κρατικής διαφήμισης (το ελληνικό δημόσιο έδινε τεράστια ποσά σε διαφήμιση τα οποία δεν τα είχε, τα δανειζόταν). Τώρα που τα δάνεια έσκασαν και δεν δίνονται άλλα, τώρα που η φούσκα έσκασε, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά, οι διαφημιστικές παραπαίουν, οι Όμιλοι επίσης. Ο πλούτος που βασιζόταν στον «αέρα» των δανεικών εξανεμίζεται. Και, είτε φύγει η Τρόικα, είτε μείνει, δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση.

Ανάλογες φούσκες που βασιζόταν στα δανεικά που τροφοδοτούσαν την ιδιωτική κατανάλωση είχαμε και σε πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας μας. Εξ ου και το ΑΕΠ έχει πάρει την κατηφόρα και δεν σταματάει.

Η πορεία θα μπορέσει να αναστραφεί μόνο αν η χώρα αποκτήσει παραγωγική βάση, ώστε να μπορεί να εξάγει ανταγωνιστικά προϊόντα στο εξωτερικό. Μέχρι να γίνει αυτό, θα ζούμε με λιγότερα, όχι με 27.000 ευρώ κατά κεφαλή εισόδημα, αλλά με 17.000 και ακόμη λιγότερα. Εκεί είμαστε, τόσα παράγουμε, ας το πάρουμε απόφαση...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαι ολα αυτα ηταν γνωστα 20 χρονια πριν και ολοι τα αφηναν για τον επομενο ωσπου εσκασε η βομβα,συντριμια και θρυψαλα παντου,ακομη και τωρα το μοντελο σοβιετικου τυπου καλα κρατει,το παραγωγικο μοντελο δεν φαινεται στον οριζοντα δεν τοαφινουν τα αρπακτικα της διαφθορας και διαπλοκης να ευδοκιμισει χωρις διαφθορα και διαπλοκη δεν μπορουν να επιβιωσουν ,λυπαμαι για μενα και για ολους μας, πιστευω ομως στον Ελληνα που κρυβω μεσα μου ο,τι θα τα καταφερουμε δεν ειναι δα και η πρωτη φορα μας....χ.κ. ,

Ανώνυμος είπε...

Και το Τραγικοτερο φιλε Χ.Κ? Υπουργοι, Βουλευτες και στελεχη που δεν εβγαζαν αχνα 20 χρονια τωρα και ειδικα τα 2 τελευταια χρονια, τωρα ανερυθριαστα βγαινουν και μας ομολογουν οτι κατεστρεψαν την οικονομια και την Ελλαδα. Δηλαδη κ. Υπουργε το οτι εσκασε η μπομπα στα χερια του ΓΑΠ και βγηκανε ολα στην φορα ητανε η αιτια της καταστροφης?? Και αφου απο την αρχη το γνωριζατε γιατι δεν το καταγγελλατε και στην εσχατη αναγκη να ριξετε την κυβερνηση πριν μας καταστρεψετε??
Εαν ετσι εχουν τα πραγματα (εγω εχω αλλη γνωμη), τι σας κανει να νομιζετε οτι αλλαζοντας αρχηγο θα τρεξουμε να ψηφισουμε τον επομενο που μας λεει οτι μας καταστρεψε η κυβερνηση που συμμετειχε χωρις να εχει κανενα προβλημα και αδιαμαρτυρητα???