Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΕΧΕΙ ...ΓΟΥΣΤΟ !...


Και πάνω που οι ευρωπαίοι έκαναν, επιτέλους, το βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με τις αποφάσεις του Ιουλίου για το ελληνικό χρέος και την ενίσχυση της χώρας μας, προκειμένου να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να, τα προεόρτια του «ντόμινο» σε Ιταλία και Ισπανία.

Αυτό που από την αρχή εκτιμούνταν ως επίφοβο ενδεχόμενο και υπήρξε, εν πολλοίς, η βασική αιτία των σωστικών Ιουλιανών αποφάσεων, έσκασε ! Το εντυπωσιακό είναι, πως έρχεται ακριβώς μετά τη λήψη μέτρων και πριν ακόμα αυτά ολοκληρωθούν στις λεπτομέρειές τους… Τυχαίο ; Σίγουρα όχι !

Οι αναλύσεις δέχτηκαν ως ικανοποιητικές τις παρεμβάσεις ως προς το ελληνικό ζήτημα, δεν εκτιμούν, όμως, πως το τραίνο της Ευρωζώνης βρίσκεται στη σωστή γραμμή πορείας. Ο βασικός λόγος της όξυνσης των προβλημάτων ελλείμματος και χρέους, στις μικρές περιφερειακές χώρες, η λαθεμένη, δηλαδή, δομή και λειτουργία της ζώνης του Ευρώ, δεν εξέλειπε, παραμένει και εκτιμάται πως έτσι, τα προβλήματα θα οξυνθούν και στις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Η Ιταλία, χθες, ζήτησε από την Ε.Ε. πολιτική υποστήριξη. Το ό,τι δεν ζήτησε οικονομική οφείλεται, ακριβώς, στην μη ύπαρξη δυνατότητας να παρασχεθεί, στην τρίτη, κατά σειρά, οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης, στήριξη και βοήθεια, τύπου Ελλάδας, Πορτογαλίας ή Ιρλανδίας. Στις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας τα δισ. γίνονται τρισ. και τα νούμερα αποκτούν τρομακτικές διαστάσεις.
 
Πολιτικά, λοιπόν, θα πρέπει – αναγκαστικά – να προσεγγιστεί το πρόβλημα της επέκτασης της κρίσης χρέους, στις μεγαλύτερες των χωρών - μελών κι εδώ είναι που χρειάζονται υγιείς ιδέες και τολμηρές αποφάσεις. ΄Οσο οι καθορίζοντες την πορεία και τη συμπεριφορά των λεγόμενων Αγορών, διαπιστώνουν και προδικάζουν, πως οι πολιτικές ηγεσίες, είτε μεμονωμένα σε κάθε χώρα, είτε συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε, είναι διστακτικές και ανεπαρκείς, τόσο το ζήτημα θα οξύνεται και ο εφιάλτης της κατάρρευσης της Ευρωζώνης θα αποκτάει ορατά χαρακτηριστικά !

Για να ξεκινήσουμε όπως αρχίσαμε, αν η πιθανή έξαρση των δομικών προβλημάτων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος οδηγήσει στη ματαίωση ή τις καλένδες τα μέτρα του Ιουλίου για την Ελλάδα, θα πρόκειται για μιαν ακόμα, παροιμιώδη, ατυχία της χώρας μας, που θα μείνει στη ιστορία. ΄Εχει γούστο, ό,τι κάναμε, ό,τι διεκδικήσαμε και πήραμε, παλεύοντας σκληρά, δυο χρόνια τώρα, να πάει στράφι, πριν καν εφαρμοστεί κι αποδώσει, εξ αιτίας γενικότερων εξελίξεων !...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άστο για αργότερα!

Όλοι διστακτικοί και ανεπαρκείς.
Κάποιος πέρασε την γραμμή του σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ακυβέρνητος είπε...

Οι οικονομικοί αναλυτές και οι αγορές συνδέουν την αύξηση του κόστους δανεισμού σε Ιταλία και Ισπανία με τη συμμετοχή τους στην καταβολή της 6ης δόσης προς την Ελλάδα.

Η 6η δόση περιλαμβάνει 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,8 δισ. ευρώ από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και 2,2 δισ. από το ΔΝΤ.

Δεν γνωρίζω τι ποσά από τα 5,8 δισ. αντιστοιχούν σε Ιταλία και Ισπανία, αλλά σίγουρα είναι απειροελάχιστη η επιβάρυνση τους, μπροστά στα εκατοντάδες δισ. των χρεών που ήδη έχουν.

Διαβάζω επίσης ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «εάν μία χώρα αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης την περίοδο που θα καταβάλλεται η επόμενη δόση υπάρχει μηχανισμός για την αποζημίωσή της».

Όπως πάντα, την αλήθεια θα την μάθουμε μεταχρονολογημένα και διαστρεβλωμένη.