Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !...


Η μόνιμη επωδός όλων των παραγόντων, πολιτικών και οικονομικών, εγχώριων και ξένων, τα δύο τελευταία χρόνια της μεγάλης κρίσης, ήταν η διαπίστωση πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι δυνατό, σταθερό και υγιές. ΄Ολοι θυμόμαστε ότι εκείνο που παρουσιάζονταν ως διαφοροποιό στοιχείο, των ελληνικών, σε σχέση με τις κλονιζόμενες τράπεζες του εξωτερικού, στην κρίση του 2008, ήταν το ότι δεν είχαν μπλεχτεί με τα λεγόμενα τοξικά παράγωγα προϊόντα.
Ακόμα και σήμερα ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, τονίζει πως «…η χώρα μας διαθέτει το πιο εγγυημένο και διασφαλισμένο τραπεζικό σύστημα σε όλη την ευρωζώνη...», αλλά εδώ και μερικές εβδομάδες η πορεία των τραπεζικών μετοχών, κάθε άλλο παρά σε ισχυρές τράπεζες παραπέμπει.

Τι είναι, λοιπόν, εκείνο που οδήγησε τη μετοχή της Εθνικής κάτω από τα 4 Ευρώ, της Alpha και της Eurobank κοντά τα 2 €, της Πειραιώς κάτω από 1 € κλπ, κλπ, κλπ ;

Δυστυχώς η πρωτοφανής πτώση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, μόνο από τα γενικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ούτε από την εν γένει αβεβαιότητα σε επίπεδο Ευρωζώνης και τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης χρέους.

Υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες, επερχόμενες εξελίξεις, που αναμένεται να προκαλέσουν κεφαλαιακή αφαίμαξη των ελληνικών τραπεζών, που σε αντιστάθμισμα, θα πρέπει ν΄ αναζητήσουν κεφάλαια ενίσχυσής τους. Τα ποσά υπολογίζονται σε αρκετά δισ. Ευρώ, μεταξύ 10 και 20 !

Η πρώτη εξέλιξη είναι η συμμετοχή τους στο rollover του ελληνικού χρέους, που συνεπάγεται ένα γερό κούρεμα, (γύρω στο 20%), των ομολόγων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μετά έρχεται, (αρχές Σεπτεμβρίου…), ο έλεγχος από τη διεθνή ελεγκτική εταιρεία Black Rock Solutions της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων, καθώς και της επάρκειας των προβλέψεων για επισφάλειες, που έχουν σχηματισθεί. Υπάρχουν εκτιμήσεις, που υποστηρίζουν πως τα αυστηρά κριτήρια που χρησιμοποιούνται από τις διεθνείς εταιρείες σ΄ αυτούς τους ελέγχους, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην ανάγκη έως και διπλασιασμού του ύψους των – μέχρι σήμερα - προβλέψεων για επισφαλή δάνεια !

Την τριάδα κλείνει η υλοποίηση, μέχρι τις αρχές του 2012, της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, για τη διαμόρφωση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων, (Core Tier 1), στο 10% , τουλάχιστον, από το 8% που είναι σήμερα.

Είναι σίγουρο, λοιπόν, πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ενισχυθούν με νέα ίδια κεφάλαια και άρα, οσονούπω, θα βγουν για άγρα κάμποσων δισεκατομμυρίων €, από τους μετόχους τους, βασικούς και μη, επώνυμους κι ανώνυμους.

Οι δυσκολίες που αναμένεται να συναντήσουν αυτές οι διαδικασίες, (σ΄ αυτή τη «ζόρικη» συγκυρία…), σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο προσφυγής κάποιων ή και όλων, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, για την εξεύρεση ή την συμπλήρωση των απαραίτητων κεφαλαίων, είναι που προκαλούν τις ανησυχίες στην αγορά και την πτώση των τραπεζικών μετοχών, σ΄ αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα !

Ειδικά για την ενίσχυση από το ΤΧΣ, που συνεπάγεται τη μερική ή την πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών που θα προσφύγουν εκεί, αυτό μπορεί νάναι καλό για τους καταθέτες, μιας και θα διασφαλιστούν περισσότερο, για τους μετόχους, όμως, θάναι πατατράκ κι αυτό είναι που η αγορά απεχθάνεται και προεξοφλεί σο αρνητικά !..

Δεν υπάρχουν σχόλια: