Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΤΑ ΑΠΕΘΑΝΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ !...


Ενα από τα πρώτα μέτρα που είχε εξαγγείλει το 1963 η νέα τότε κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου ήταν η κατάργηση των μυστικών κονδυλίων. Είχε "απειληθεί", μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, ότι θα δημοσιοποιηθούν και τα ονόματα όσων περιλαμβάνονταν στις σχετικές "μισθοδοτικές" καταστάσεις, αλλά τελικά η απειλή δεν πραγματοποιήθηκε. Και σήμερα, το 2011, η κυβέρνηση τα ξανακαταργεί.

Φυσικά θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον αν ξέραμε τι είχε συμβεί στο μεσοδιάστημα. Για την ακρίβεια, πότε κι από ποιον ξανάρχισε η καταβολή τους, καθώς και ποιοι, πόσα και έναντι ποίων υπηρεσιών ενθυλάκωσαν. Το μόνο που με ακρίβεια γνωρίζουμε είναι ο θόρυβος που έγινε το 1993 με την καταγγελία Μητσοτάκη για ιδιαίτερη κινητικότητα των σχετικών πάρε-δώσε στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και πάλι δεν μάθαμε ποιος, πόσα και γιατί.

Προφανέστατα οι κυρίως εμπλεκόμενοι με τις σχετικές διαδικασίες είναι οι δημοσιογράφοι. Και σωστά επισημάνθηκε από πολλούς μετά την απόφαση του Μόσιαλου ότι θα έπρεπε να υπάρξουν και ονοματεπώνυμα, αλλά, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στη χώρα μας, μόνο για την τιμή των όπλων διατυπώθηκε η συγκεκριμένη απαίτηση. Αν πραγματικά θέλαμε ως επαγγελματικός κλάδος την εκκαθάριση αυτού του προβλήματος, θα είχαμε φροντίσει να το αναδείξουμε όλες αυτές τις δεκαετίας σε μείζονος σημασίας ζήτημα και θα είχαμε καταβάλει και τις ανάλογες προσπάθειες.

Δεν έχουν λείψει οι απεργίες στον κλάδο μας. Και κατά καιρούς έχουμε απεργήσει για τους πιο πιθανούς και απίθανους λόγους. Εκείνο που δεν έχουμε κάνει και αμφιβάλλω αν ποτέ θα το κάνουμε είναι ν' απεργήσουμε για κάποιο θέμα που να συνδέεται άμεσα με την αξιοπρέπειά μας. Για την πολυθεσία, για παράδειγμα, και για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο που συχνότατα παραβιάζεται στις περιπτώσεις αυτές. Και βεβαίως για "λαδώματα" κάτω από το τραπέζι, έναντι ένας Θεός ξέρει ποίων υπηρεσιών.

Επειδή, όμως, τέτοια ευθιξία δεν έχουμε να επιδείξουμε ως επαγγελματικό σωματείο, θα ήθελα να επισημάνω στον υπουργό Επικρατείας ότι, αν πραγματικά θέλει να διακόψει τα αμαρτωλά αλισιβερίσια του γκουβέρνου με δημοσιογράφους και δημοσιογραφούντες, δεν έχει παρά να επεκτείνει τις παρεμβάσεις του και στην εκκαθάριση του προβλήματος των πολυθεσιτών και του ασυμβίβαστου, το οποίο κατά κανόνα παραβιάζεται.


Υ.Γ. Λογοπλόκου : Τα μεγάλα λαγωνικά της δημοσιογραφίας, που όλα τα ψάχνουν, όλα τα βρίσκουν κι όλα τα βγάζουν στη φόρα, (όπως διατείνονται…), γιατί δεν εξορμούν για ν΄ ανακαλύψουν τις λίστες με τους φαταούλες της φάρας τους, που τάπαιρναν χοντρά, μέσω μυστικών κονδυλίων ; Ο «κόρακας» δεν βγάζει το μάτι άλλου «κόρακα», πόσο μάλλον το δικό του !...

Δεν υπάρχουν σχόλια: