Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ !...


Κάπου τα όρια του συστήματος, του τραπεζικού, προσεγγίστηκαν επικίνδυνα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι εξελίξεις εγχώριου ενδιαφέροντος κι αναφοράς, (rollover, έλεγχος επισφαλειών, αύξηση Core Tier1 στο 10%), σε συνδυασμό με την διαμορφωθείσα άσχημη κατάσταση σε επίπεδο Ευρωζώνης και οι αμφιβολίες που δημιουργήθηκαν για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, οδήγησαν σ΄ ένα χρηματιστηριακό κραχ, όπου οι τραπεζικές μετοχές κατέπεσαν σε επίπεδα εξευτελιστικά !

Κάθε μέρα που περνούσε ανέβαζε τον πήχη για τους τραπεζίτες, σχετικά με τα αναγκαία νέα κεφάλαια που έπρεπε να μπουν στο σύστημα, με τις εναλλακτικές λύσεις όλο και να περιορίζονται, έτσι ώστε να διαμορφωθεί, τελικά το δίλημμα : ή συνεργασίες και συγχωνεύσεις ή κρατικοποίηση !...

Το προχθεσινό Νομοσχέδιο του Βενιζέλου ξεκαθάρισε τα πράγματα και διέλυσε τις όποιες αυταπάτες, καθώς οριστικοποιήθηκε, πως η κρατική συμμετοχή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης στις προσφεύγουσες Τράπεζες, θα γίνει δια κοινών μετοχών κι όχι δια προνομιούχων.

Ακούστηκαν και γράφτηκαν εκτιμήσεις περί εκβιαστικών τακτικών, ίσως και νάναι έτσι, πλην όμως σε τέτοιες περιπτώσεις και με τέτοια διακυβεύματα, το παιχνίδι αποκτάει σκληρά χαρακτηριστικά και χοντραίνει κατά πολύ. Αυτό που η κυβέρνηση, μαζί και με άλλους παράγοντες, επιθυμούσε και έσπρωχνε, από καιρό και το οποίο οι τραπεζίτες το απεχθάνονταν και το έριχναν στις καλένδες, ήρθε κι έγινε αναπόφευκτο και μοναδική διέξοδος. Παρ΄ όλ΄ αυτά, όμως, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η άποψη πως οι κινήσεις γίνονται με διάθεση κόντρας, ανταγωνισμού ή αντιπαράθεσης, μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζικών παραγόντων.
Η συγχώνευση των Alpha και Eurobank είναι κίνηση ενότητας μπροστά στον κίνδυνο, ενώ το deal με το Κατάρ αποδεικνύει τη δύσκολη θέση στην οποία είχαν περιέλθει οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών. Ως εξέλιξη θα δράσει καταλυτικά στην αλλαγή του κλίματος και στην αντιστροφή της πορείας του Χ.Α. Δυστυχώς, από μόνο του το γεγονός, δεν μπορεί να φέρει την πλήρη αλλαγή της κατάστασης, μιας και η πορεία στο χρηματιστήριο είναι αντανάκλαση προβλημάτων γενικότερων, στην οικονομία, εγχώρια και στο εξωτερικό. Ως αρχή, όμως, είναι μια πολύ καλή περίπτωση.

Κλείνοντας, βέβαια, ας μην στρουθοκαμηλίσουμε μπροστά στις αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες που θάχει η συγχώνευση στα ζητήματα των εργαζομένων και κυρίως σ΄ αυτό της απασχόλησης.

Εδώ και καιρό είχαν γίνει εκτιμήσεις για τον ενδεχόμενο γάμο της Alpha με την Eurobank, οι οποίες ανέβαζαν το πλεονάζον προσωπικό, στο νέο σχήμα, κοντά στις 4000 με 4500 !!!

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι και τα ντεσού της συγχώνευσης, ούτε, βέβαια έχουν ενημερωθεί τα συνδικάτα των χώρων για τις επιπτώσεις στα εργασιακά. Από αύριο, ίσως ταυτόχρονα με τους όποιους πανηγυρισμούς στην Αθηνών, να έχουμε και ξεσηκωμούς στους εργαζόμενους των δύο τραπεζών, όπως και γενικότερα στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων !

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ναί, Ναί.
Άλλαξε το κλίμα.
Θα αρχίσουμε τίς εξαγωγές.
Έπεσε χρήμα στίς εξαγωγικές μονάδες.

Θα εξάγουμε τραπεζουπαλλήλους.