Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ !...


Ο διάλογος για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ο οποίος ξεκίνησε, είναι η μεγάλη ευκαιρία για να διαλυθούν διά παντός οι αυταπάτες γύρω από τα «εργαλεία» με τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και διά παντός το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση κατανόησε το ατελέσφορο της συνεχούς αύξησης της έμμεσης φορολογίας και διά του «παγώματος» ουσιαστικά θα ακυρωθεί η απόφαση για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη εστίασης στο 23% και όχι μόνο: Στο τραπέζι βρίσκεται η συνολική επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ. Εξετάζεται η μείωση των δύο βασικών συντελεστών από 23% και 13% που ισχύει σήμερα στο 20% και 10%, ενώ συζητούνται και άλλες παραλλαγές.

Και αυτό διότι σε μια οικονομία, η οποία όλο και περισσότερο βυθίζεται στην ύφεση - επομένως και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ καθίσταται ακόμη δυσκολότερηη υπέρμετρη και συνεχής αύξηση της φορολογίας επιτείνει τα προβλήματα. Άλλωστε ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, ενώ το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Αυτά τα δεδομένα πρέπει να γίνουν σαφή στην κυβέρνηση, διότι ορισμένοι πάλι ερωτοτροπούν με αυτές τις αποτυχημένες λύσεις. Η διέξοδος βρίσκεται πρώτον στην εφαρμογή μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και δεύτερον στην πραγματικά δραστική περικοπή κρατικών δαπανών. Εκ των πραγμάτων, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Επιτέλους, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις δικές της εξαγγελίες και δεσμεύσεις για την κατάργηση των εκατοντάδων άχρηστων, παρασιτικών και κοστοβόρων φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Διότι εδώ και ένα χρόνο οι εξαγγελίες επαναλαμβάνονται, αλλά τα έργα μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Η αντικατάσταση του σπάταλου, του γραφειοκρατικού κρατικού μηχανισμού που γεννά και αναπαράγει ελλείμματα και χρέη με ένα ευέλικτο κράτος, φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τον πολίτη είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να βρει η ελληνική οικονομία τη χαμένη αξιοπιστία και τη δημοσιονομική ισορροπία της.
Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: