Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΟ ΤΕΙΧΟΣ !...


Οι πρώτες ρωγμές στο γερμανικό τείχος κατά του Ευρωομόλογου, έκαναν την εμφάνισή τους, υπό την πίεση και τον σκεπτικισμό που φέρνουν οι εξελίξεις με την επέκταση της κρίσης σε χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Η μεγάλη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στο κύριο άρθρο της, αφού επιτίθεται κατά των ηγεσιών των κρατών της Ευρωζώνης, καταλήγει στη διατύπωση του γνωστού διλήμματος : ή Ευρωομόλογο ή διάλυση !

Όπως σημειώνεται στο άρθρο οι καθυστερημένες αντιδράσεις, οι παλινωδίες και τα ημίμετρα, οδήγησαν στην έξαρση και την επέκταση της κρίσης, και, πλέον, το γενικότερο κραχ στην Ευρωζώνη δεν είναι καθόλου απίθανη εξέλιξη !

Η εφημερίδα τονίζει πως «…ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν δύναται να λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης…», καθώς «…οι αγορές είναι και παράλογες και βρίσκονται σε πλήρη πανικό και χρειάζονται άλλα πράγματα για να ηρεμήσουν…».

«…Η επίθεση εναντίον της Γαλλίας αποτελεί μία κρίσιμη εξέλιξη στην κρίση του Ευρώ, η οποία δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπισθεί με πρόσκαιρα μέτρα χρηματικής υποστήριξης από μηχανισμούς σταθερότητας, ούτε από κατεπείγουσες αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως γίνεται αυτήν την στιγμή για τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η περίοδος των φτηνών χρημάτων για την λύση της κρίσης έχει πια παρέλθει. Η Γερμανία και τα άλλα ευρωκράτη που έχουν ΑΑΑ αξιολόγηση, πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα είδος διακυβέρνησης της Ευρωζώνης που να βασίζεται σε έκδοση ευρωομόλογων..."...
Ειδικά για το τελευταίο η Handelsblatt ξεκαθαρίζει πως «…η έκδοση ευρωομολόγων είναι η μόνη εναλλακτική λύση που απομένει αυτήν την στιγμή, ενώ η άλλη είναι ένα οικονομικό κραχ στην Ευρώπη με διάλυση της Ευρωζώνης…» !
Για να καταλήξει, βέβαια, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις γερμανικές αντιρρήσεις, με την συμβιβαστική – πλην συζητήσιμη - παραδοχή : «…Η συμφωνία για την έκδοση ευρωομολόγων, πρέπει να συμπεριλαμβάνει την δυνατότητα για την Γερμανία να έχει, μέσω ενός ευρωπαϊκού θεσμού, επιρροή και επιβολή πάνω στους δημοσιονομικούς κανονισμούς για τα κράτη του ευρώ και στην υλοποίησή τους. Επίσης οι νέοι θεσμοί πρέπει να δύνανται να επιβάλλουν αυτόματες κυρώσεις εναντίον κρατών που παραστρατούν δημοσιονομικά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ιστορία μίας πλειοψηφικής άφεσης αμαρτιών από κοινοβουλευτικές διαδικασίες της Ευρώπης, όπως και έγινε όταν η Γερμανία και η Γαλλία, πρώτες, παρέβησαν τους ισχύοντες κανονισμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: