Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ !...


Η έξαρση της κρίσης έφερε τη μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων, ανά τον κόσμο και, φυσικά, στην Ελλάδα το ΧΑ έμελλε να ζήσει μέρες κατρακύλας, με τους δείκτες στα χαμηλότερα 15ετίας και τις μετοχές των επιχειρήσεων στο ναδίρ.

Από τον κανόνα – της πτώσης – δεν μπορούσαν να εξαιρεθούν οι προς αποκρατικοποίηση εισηγμένες εταιρείες, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ κ.α. εξέλιξη, όμως, που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, το οποίο είναι και πολύ πιεστικό και πολύ δεσμευτικό.

Η χρηματιστηριακή αξία των επιχειρήσεων είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες, που λαμβάνονται υπ΄ όψη, στη διαμόρφωση των αποτιμήσεών τους και το σημείο αναφοράς της προσφοράς του υποψήφιου αγοραστή.

Με το Χρηματιστήριο Αθηνών όμως να υποχωρεί 30% από τις αρχές του έτους και τις μετοχές πολλών κρατικών εταιριών, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τι προσφορές, ν΄ αναμένει κανείς σήμερα ;

Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,7 δις ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου και 5 δις ευρώ έως το τέλος του έτους, με απώτερο στόχο τα 50 δις ευρώ έως το 2015.

«…H κάθετη πτώση των χρηματιστηρίων δεν αποκλείεεται να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης και ίσως να χρειαστεί καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα πώλησης…» δήλωσε ήδη ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας κ. Ιωάννης Κουκιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση του Σκάϊ για τις σχεδιαζόμενες, ως το τέλος Σεπτεμβρίου πωλήσεις μετοχών στις εταιρίες ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ο κ. Κουκιάδης δήλωσε : «…Το ερώτημα που τίθεται... είναι αν μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, την προτεραιότητα στην αξιοποίηση ώστε να αποφύγουμε αξιοποίηση έναντι ευτελούς τιμήματος…».

«…Το θέμα είναι πλέον αρκετά δύσκολο και δημιουργεί πολλά προβλήματα - μετά την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των εταιριών υπάρχει προφανώς κάποιο πρόβλημα... με αυτήν την έννοια πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση. Μία καθυστέρηση στην αξιοποίηση; Ή ένα είδος αξιοποίησης που θα δώσει τη βέλτιστη απόδοση για το δημόσιο ;…».

«…Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να μην οδηγεί σε ξεπούλημα αντί ευτελούς τιμήματος των εταιριών…», συμπλήρωσε ο κ. Κουκιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: