Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΣΟΚ ΚΑΙ ...ΧΡΕΟΣ !...


Το μεγαλύτερο ξεπούλημα της τελευταίας διετίας βιώνουν τις τελευταίες ώρες οι χρηματιστηριακές αγορές καθώς τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας επαναφέρουν τον εφιάλτη της ύφεσης σε μια στιγμή που ΗΠΑ και Ευρωζώνη καλούνται να διαχειριστούν και κρίση χρέους.

Περισσότερο και από την υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από την S&P χθες βάρυνε στην αντίδραση των αγορών η έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός κατέγραψε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες και τον πυρήνα της Ζώνης του Ευρώ και το κυριότερο ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Ιαπωνία βρίσκονται ενώπιον αλλαγής τάσης και επανόδου σε ύφεση.

Οι επισημάνσεις του Οργανισμού, πυροδότησαν μαζικό ξεπούλημα στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά blue chips (αυτοκινητοβιομηχανία, μεταλλουργίες, ορυκτά κά), τα οποία είχαν υπερ-αποδώσει α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, με τις πιέσεις να διαχέονται στο σύνολο των μετοχών λόγω της ταχύτητας και της έντασης της πτώσης.

Στη Wall, o Dow “βούλιαξε” 5,55% στις 10.809,85 μονάδες, ο S&P με πτώση 6,66% στις 1.199,39 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με απώλειες 6,9%, στις 2.357,69 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού εκτυλίχθηκε μια από τις πιο δραματικές συνεδριάσεις στην ιστορία των ευρωπαϊκών αγορών. Παρά τα υψηλά αρχικά κέρδη στις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας η μέρα έκλεισε με μεγάλες απώλειες. Αναλυτικά ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 3,39% στις 5.069 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 5,02% στις 5.923 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι τερμάτισε με πτώση 4,68% στις 3.125. Σε Μιλάνο και Μαδρίτη οι απώλειες ξεπέρασαν τελικά το 2%.

Ο φόβος των μέτρων

Στις αγορές κυριαρχεί ο φόβος ότι το κοκτέιλ μέτρων, που ελήφθησαν από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, τη διετία 2008-09, προκειμένου να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία, έχει εξαντληθεί και τώρα δεν υπάρχουν αρκετά εργαλεία ώστε να αντιμετωπισθεί η ύφεση.

Τα επιτόκια παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών είναι ήδη χαμηλά, οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις δαπάνες τους λόγω της κρίσης χρέους. Οι φορολογούμενοι στις δύο όχθες του Ατλαντικού δύσκολα θα αντέξουν επιπλέον βάρη. Επιπλέον οι δηλώσεις για στήριξη της οικονομίας που έγιναν από το G7, το G20 αλλά και το γαλλογερμανικό άξονα δεν έπεισαν τις αγορές καθώς δεν συνοδεύτηκαν από σαφείς δεσμεύσεις.
Από την άλλη πλευρά, όσοι τολμούν σε μια τέτοια συγκυρία να παραμένουν αισιόδοξοι, τονίζουν ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας είναι προσωρινή και υπάρχουν εργαλεία να αντιμετωπισθεί επισημαίνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να μηδενίσουν τα επιτόκια αυξάνοντας τη ρευστότητα της αγοράς.

Ήδη η δραστική μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου στις αγορές διαλύει εν τη γενέσει τους τις όποιες ανησυχίες για το αμερικανικό χρέος που προκάλεσε η υποβάθμιση της S&P. Η μείωση έκθεσης σε μετοχές και εμπορεύματα οδηγεί και σε αγορές αμερικανικών ομολόγων διαγράφοντας στην πράξη τις συνέπειες της υποβάθμισης για τους αμερικανικούς τίτλους.
Ολοι αναζητούν ασφάλεια
Δεδομένων των εξελίξεων, κανείς δεν θέλει ρίσκο και όλοι αναζητούν ασφάλεια. Στην αγορά εμπορευμάτων η αβεβαιότητα που προκάλεσε στις αγορές η υποβάθμιση της S&P έστρεψε τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου, με την τιμή του χρυσού να διαμορφώνεται σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.716 δολ./oz.

Αντίθετα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 6,8% στα 80,99 δολ. ανά βαρέλι, σε χαμηλό Φεβρουαρίου 2011.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου αν και ενισχύθηκε σε σχέση με το ευρώ στα 1,4263 δολ.
Μοναδική εξαίρεση στη χθεσινή κατάρρευση, εκτός από τον χρυσό, ήταν τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι αγορές από την ΕΚΤ είχαν ως συνέπεια η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, η οποία διαμορφωνόταν στο 6,3% να υποχωρήσει στο 5,44%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 298 μονάδες βάσης. Το spread του ισπανικού 10ετούς τίτλου μειώθηκε στις 290 μ.β., με την απόδοση (yield) να περιορίζεται στο 5,36%.


Από το EURO2DAY

Δεν υπάρχουν σχόλια: