Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !

Κι όμως το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο καθαρά «ελληνικό», καθώς αποκαλύπτεται, πως είχε να κάνει και με την υποβόσκουσα κόντρα Βρυξελλών – Ουάσινγκτον, ακριβώς γι αυτά, που ο έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει ως υπεύθυνα για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και γενικά χωρών με οικονομικά προβλήματα, δηλαδή τα Hedge Funds, τα CDS και τα λοιπά παράγωγα.
Οι θέσεις των χωρών της ευρωζώνης, που μετέφερε, ως ειδικός απεσταλμένος, ο Παπανδρέου, δεν έγιναν αποδεκτές από τους αμερικάνους, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, που ακολούθησαν.

Ακριβώς με το τέλος της επίσκεψης, εκδηλώθηκε η «πρωτοβουλία των 4», (Σαρκοζί, Μέρκελ, Γιούνγκερ, Παπανδρέου), με το αίτημα προς την Κομισιόν, για τη λήψη μέτρων περιορισμού της ασυδοσίας, που υπάρχει, στη διαχείριση των παραγώγων επενδυτικών προϊόντων και κυρίως των CDS.
Καπάκι ήρθε η επιστολή του αμερικάνου υπουργού Οικονομικών Γκαϊτνερ, προς την ίδια, δηλαδή την Κομισιόν, με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την προωθούμενη κοινοτική νομοθεσία για τα παράγωγα, θεωρώντας ότι είναι πολύ αυστηρή και δημιουργεί έντονα προβλήματα στις αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες. Η άμεση απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως τα μέτρα κατά της κερδοσκοπίας θα προχωρήσουν, έδειξε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα… >>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Την ίδια στιγμή ο Σαρκοζί με τον Μπράουν στο Λονδίνο, συμφώνησαν πως διαφωνούν κάθετα στο όλο ζήτημα, μιας και η, εκτός του Ευρώ, Βρετανία στεγάζει και κανακεύει κάμποσες από τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, που ειδικεύονται στη διαχείριση των παραγώγων, αυτών δηλαδή, που κυνηγά η Ευρωζώνη !

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, καθώς στα όργανα της Ε.Ε. θα συζητηθεί η επιστολή – πρωτοβουλία των 4 ηγετών κι όλα δείχνουν, πως η ΄Ενωση θα το τραβήξει κι έτσι δεν αποκλείεται η κόντρα με τις ΗΠΑ να μετεξελιχθεί σε πόλεμο !

Για το πόσο, τέλος, επηρέασε τις εξελίξεις η δράση και οι παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου Μπαρόζο, πως «…η Κομισιόν προωθεί περισσότερους φραγμούς στα CDS, (τα ασφάλιστρα έναντι πτώχευσης), με σκοπό την κατάργηση των ακάλυπτων πωλήσεων των εν λόγω προϊόντων θεωρώντας ότι οι κερδοσκοπικές αγοραπωλησίες τους επιδείνωσαν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: