Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ !

ΕΝΤΟΣ του Μαρτίου έρχεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με 7 ανατροπές σε όρια ηλικίας και συντάξεις. Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μαζί με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, θα είναι οι βασικοί άξονες του νέου ασφαλιστικού τοπίου.
Μέχρι τις 18 Μαρτίου η «επιτροπή σοφών» για το Ασφαλιστικό θα παραδώσει το πόρισμά της, ώστε στη συνέχεια με διαδικασίες εξπρές το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή. Με άλλο νομοσχέδιο θα γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, ενώ σημαντικές θα είναι οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας στα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών υγείας.

Οι 7 αλλαγές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό έχουν ως εξής :

1 Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με την καθιέρωση, από το 2018, μιας βασικής για όλους σύνταξης και μιας αναλογικής- ανταποδοτικής. Στην ουσία θα καθιερωθούν δύο τύποι συντάξεων: Η αναλογική σύνταξη που θα «χτίζει» κάθε ασφαλισμένος, και η βασική (περίπου 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) την οποία θα εγγυάται, για όλους, το κράτος.

2 Από το 2013 θα γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο, η οποία δεν θα επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

3 Αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 φέρνει ο νόμος Πετραλιά σε ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες.

4 Αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την επιβολή ενιαίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ποινής (μείωση ποσού σύνταξης) 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση.

5 χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο. 5 Μείωση των επαγγελμάτων που σήμερα υπάγονται στο ευνοϊκό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Στον ιδιωτικό τομέα, σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 7 χρόνια.

6 Επεκτείνονται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου οι περιορισμοί που ισχύουν από το 1999 για την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους, τη μείωσή της ή την καταβολή αυξημένων εισφορών κατά περίπτωση.

7 Ενοποίηση των 13 Ταμείων σε τρία από το 2018 ή το 2020, ταυτόχρονα με την ομογενοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.


Του Ηλία Γεωργάκη από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: