Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ, ΠΛΗΡΩΣΤΕ !...


Με απλωμένο τον τραχανά των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γερμανία και Γαλλία, το δίδυμο Μέρκελ – Σαρκοζί κάνει το παν για να δείξει πως ηγείται της Ευρωζώνης και πως αυτοί αποφασίζουν πριν απ΄ όλους για όλους.

Το μήνυμα, προς τα εσωτερικά τους, σαφές : διαβουλευόμαστε, επιλέγουμε και αποφασίζουμε, με πρώτο κριτήριο τα συμφέροντα των χωρών μας και μετά όλα τάλλα !...

Το τι κάνουν και το τι καταφέρνουν, μέχρι τώρα, αμφιλεγόμενο και αμφισβητούμενο, κυρίως ως προς την αποτελεσματικότητά του, αφού κάθε τόσο ένα νέο πακέτο αποφάσεων έρχεται να βελτιώσει το προηγούμενο και, φυσικά, με όλο και μεγαλύτερο κόστος και για τις δυο, ηγέτιδες, χώρες.

Λίγο πριν τη σημερινή νέα τους συνάντηση, απόρροια της επέκτασης της επίθεσης των αγορών σε χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης , (Ιταλία – Ισπανία) και του επικίνδυνου πλησιάσματος, σε απόσταση βολής, από τις δικές τους, οι Μέρκελ – Σαρκοζί ετοιμάζονται για μια ακόμα μεσοβέζικη παράσταση. Από τη μια η ζωτική ανάγκη τους να στείλουν καθησυχαστικά μηνύματα στους πολίτες των κρατών τους και αφ΄ ετέρου να δείξουν αποφασιστικότητα και στρατηγική ετοιμότητα στις αγορές και τους αδηφάγους επιδρομείς των spreads και των CD’S.

Ο τετραγωνισμός του κύκλου, πολλές φορές είναι δυνατός στην πολιτική κι έχει επιτευχθεί από μεγάλους πολιτικούς ηγέτες, το ερώτημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αν βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια εκδοχή κι αν έχουμε να κάνουμε με ηγέτες του διαμετρήματος ενός Αντενάουερ, ενός Μιτεράν ή ενός Κολ.
Δυστυχώς τα δείγματα γραφής δεν συνηγορούν υπέρ της θετικής εκτίμησης, γι αυτό και το «καλάθι που κρατάμε» εξακολουθεί νάναι μικρό. Μακάρι να γεμίσει και να χρειαστούμε και δεύτερο και πολλά άλλα !
Η Γερμανία και η Γαλλία, είναι, ούτως ή άλλως, οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρωζώνης και οι οικονομίες τους είναι οι ατμομηχανές της. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, μία εκ των οποίων έγκειται στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων αντιμετώπισης των προβλημάτων των χωρών – μελών.

Γι αυτό και ο πιο κατάλληλος επίλογος στον παραπάνω πρόλογο για το τι θέλουν να δείξουν οι Μέρκελ – Σαρκοζί, είναι η απάντηση : ναι, είσαστε οι ηγέτες, πληρώστε, λοιπόν !

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μακαρι και να μας διαβαζαν Λογοπλοκε!!!

Ανώνυμος είπε...

μακαρι και να μας διαβαζαν Λογοπλοκε!!! Μαρία

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Καλημέρα Μαρία. Φτάνει που μας διαβάζουν οι φίλοι μας και ενημερώνονται...