Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !...

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν σε μια αποστροφή των λόγων του ήταν ξεκάθαρος σ΄ ό, τι αφορά στην κύρια στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας : «θέλουμε την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. κι όχι οποιασδήποτε μορφής ειδική σχέση μ΄ αυτήν !...».
΄Αγνωστο τι έγινε και τι ειπώθηκε στο παρασκήνιο, μπροστά στις κάμερες, όμως, η ελληνική πλευρά δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα, κάτι το οποίο σημαίνει, πως δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στη στάση της.

Η τουρκική ηγεσία, όμως, με την επίσκεψή της και τις συμφωνίες, δεν είχε, τόσο, ως στόχο την Ελλάδα, όσο τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και ιδιαίτερα αυτές που έχουν ταχθεί υπέρ της «ειδικής σχέσης». Την πρόοδο των διμερών σχέσεων θέλησε ο κ. Ερντογάν να δείξει στον Σαρκοζί και στην Μέρκελ, ενώ με τις προσεκτικότατες θέσεις του για το Κυπριακό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει λύση και στο μεγαλύτερο των προβλημάτων.
Με εξομαλυμένες τις σχέσεις με την Ελλάδα και λυμένο το Κυπριακό, οι γείτονες πιστεύουν, πως δύσκολα οι κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να διατηρήσουν την αρνητική θέση τους, απέναντι στην πλήρη ένταξή τους στην ΄Ενωση.

Κι όμως, το πρόβλημα και τα διλλήματα εξακολουθούν να υφίστανται στην από δω πλευρά, την ελληνική, με το ζήτημα να περιπλέκεται περισσότερο – καθώς ενισχύονται οι διμερείς σχέσεις - κι όχι να απλοποιείται. Αιτία η έλλειψη, από χρόνια, μιας εθνικής, σταθερής και πλήρως επεξεργασμένης στρατηγικής, για το μέλλον του τριγώνου Ελλάδα – Τουρκία – Ευρώπη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: