Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ !...

Η αποδυνάμωση των δύο κομμάτων εξουσίας είναι εμφανής το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν χάσει αθροιστικά 23% στην πρόθεση ψήφου. Όταν ο ένας στους δύο πολίτες δεν επιλέγει δικομματισμό, όταν οι δύο στους τρεις πολίτες τον θεωρούν υπεύθυνο για την κατάντια της χώρας, η έντονη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος είναι δεδομένη.
Όμως από τη μείωση του δικομματισμού ενισχύεται σχεδόν αποκλειστικά η αδιευκρίνιστη ψήφος. Για πρώτη φορά ο ένας στους τρεις πολίτες, καταφεύγει στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ψηφοφόρους, δηλώνουν ότι στις προσεχείς εκλογές θα κάνουν αποχή, ή θα προτιμήσουν το άκυρο και το λευκό. Δημιουργούνται δυστυχώς οι συνθήκες στις προσεχείς εκλογές να καταρριφθεί το αρνητικό ρεκόρ μη συμμετοχής που σημειώθηκε στις Ευρωεκλογές του 2009. Αυτά τα στοιχεία μας κάνουν πολιτικά και επιστημονικά επιφυλακτικούς στο να προβλέψουμε και να παρουσιάσουμε την εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα των κομμάτων.

Η αδυναμίες της αριστεράς

Σε αυτή την δύσκολη περίοδο για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, ο ρόλος της αριστεράς θα έπρεπε να είναι καθοριστικός. Δεν αρκεί να πρωταγωνιστεί στους κοινωνικούς αγώνες και να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων και των αγώνων των εργαζομένων. Αυτό είναι αυτονόητο. Η αριστερά πρέπει να απαντήσει πολιτικά και ιδεολογικά, να δώσει το δικό της στίγμα. Οι πολίτες περιμένουν ένα συγκεκριμένο προοδευτικό και συγχρόνως ρεαλιστικό πρόγραμμα με καινοτόμες ιδέες που θα δείχνει στο μέλλον, θα προβάλει την κοινωνική δικαιοσύνη, θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο και θα προτείνει νέες ανατρεπτικές δράσεις.
Η αριστερά οφείλει να δώσει όραμα στους πολίτες, να τους εμπνεύσει και να πείσει ότι οι νεοφιλελεύθερες προτάσεις δεν είναι μονόδρομος. Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν καθαρά ότι η αριστερά στο σύνολό της δεν έχει καταφέρει να πείσει όπως φαίνεται από την 2η γραφική παράσταση, παρόλο που οι συνθήκες τη θέλουν πρωταγωνίστρια.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Το ΚΚΕ αδυνατεί να εκφράσει τις κοινωνικές ανάγκες, αφού ο πολιτικός λόγος που εκπέμπει θυμίζει άλλες εποχές. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΚΚΕ αυτή την εποχή είναι η αδυναμία του να ξεπεράσει την πολιτική του απομόνωση και η εμμονή του σε μια μοναχική πορεία. Η διασπαστική τακτική που ακολουθεί στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαψεύδει τις όποιες ελπίδες των εργαζομένων.

Ο ΣΥΝ και η πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν προβληματισμό και απογοήτευση στους πολίτες και στους ψηφοφόρους με την εικόνα που εκπέμπουν τον τελευταίο χρόνο. Η κοινωνία παρακολουθεί τα εσωκομματικά προβλήματα χωρίς να τα κατανοεί και χωρίς τελικά να την ενδιαφέρουν. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι εσωκομματικές διενέξεις και η προβολή τους στην κοινωνία θολώνουν και τον πολιτικό λόγο και την εικόνα γενικότερα. Δεν υπάρχει δημοσκοπική έρευνα που να μην καταδεικνύει, με ποσοστά πάνω από 70%, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι η αντιπαράθεση προσώπων, τάσεων και συνιστωσών, που στη συγκεκριμένη συγκυρία φαντάζει ανεύθυνη και κατώτερη των περιστάσεων. Η εικόνα που εκπέμπει η δικιά μας αριστερά είναι τόσο αρνητική που οι πολίτες αρνούνται να επικοινωνήσουν με τον πολιτικό μας λόγο, ακόμη κι όταν αυτός είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός. Η εικόνα μας, μας ακυρώνει.
Γίνεται κατανοητό ότι για να μπορέσει ο ΣΥΝ και η πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, είναι υποχρεωμένοι να λύσουν τα προβλήματα που τους ταλανίζουν και να δομήσουν ένα αντιπολιτευτικό λόγο σαφή. Πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων που θέλουμε να εκπροσωπούμε. Σε περίοδο γενικευμένης κρίσης αν θέλεις να έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής και οικολογικής αριστεράς, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τα πάντα, ύφος, λόγο, ήθος, τακτική.

Το συνέδριο του ΣΥΝ.

Σʼ αυτήν την πολιτικοοικονομική συγκυρία, πραγματοποιείται το συνέδριο του ΣΥΝ. Το στοίχημα της ανάκαμψης έχει ανατεθεί σύμφωνα με τους κανόνες της δημοκρατίας στο σύνολο των μελών του. Με τις αποφάσεις μας ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα που εμείς δημιουργήσαμε. Θα πρέπει να πείσουμε την κοινωνία ότι η Ανανεωτική, Ενωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά που θέλουμε να εκπροσωπούμε μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες, να διορθώσει αδυναμίες, να γίνει ελκυστική, ώστε να εμπνεύσει τους προοδευτικούς πολίτες που είναι απελπισμένοι από τη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΝ θα πρέπει να διευρυνθεί κοινωνικά και πολιτικά και να ενισχύσει την οργανωτική του βάση. Θα πρέπει με αυτόνομο και συγκροτημένο πολιτικό λόγο να μπορεί να απευθύνεται στη λαϊκή πλειοψηφία. Η αριστερά της κοινωνικής βάσης που θέλουμε να εκπροσωπούμε είναι πολλαπλάσια της εκλογικής μας δύναμης. Αυτή η αριστερά αναζητά απεγνωσμένα την έκφρασή της και τη συγκρότηση της. Τώρα που οι κοινωνικές συνθήκες το επιβάλουν, που ίσως να έχουμε γίνει σοφότεροι από τα λάθη μας, οφείλουμε να μπούμε μπροστά γιατί η ιστορία και η κοινωνία δεν μπορούν να περιμένουν.
Στο επικείμενο συνέδριο μας, ή θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε, αλλάζοντας πρώτα εμείς οι ίδιοι, ή θα προσθέσουμε μία ακόμη χαμένη ευκαιρία στις τόσες χαμένες της αριστεράς. Σε λίγες μέρες στην αίθουσα του Συνεδρίου την απάντηση θα την δώσουμε όλοι μαζί.

Του Κώστα Πουλάκη, μέλος ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (Από άρθρο του στην ΑΥΓΗ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: