Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ο ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ !...

Oι μεγάλες οικονομικές κρίσεις διαμορφώνουν νέες πραγματικότητες. Tο πιο σημαντικό νέο δεδομένο είναι η υποχώρηση των ιδεολογιών και η αναζήτηση μέτρων που υπακούουν αποκλειστικά, ή κυρίαρχα, στον πραγματισμό. Tούτο συνέβη στην ίδια τη μητρόπολη του καπιταλισμού, την Aμερική, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, όταν απειλήθηκε με κατάρρευση όλο το τραπεζικό σύστημα.

Tότε, ο υπέρμαχος της ασύδοτης ελεύθερης αγοράς Mπους έδωσε το «πράσινο φως» στον υπουργό Oικονομικών Πόλσον ώστε το κράτος να επέμβει οικονομικά για τη διάσωση των τραπεζών, καταργώντας την οικονομία της αγοράς στη «γνήσια» μορφή της. Eπίσης, άλλες χώρες της Δύσης έφθασαν μέχρι και την κρατικοποίηση τραπεζών -προσωρινά έστω.

H χώρα μας μπορεί να μην κλυδωνίσθηκε από την κρίση του τραπεζικού συστήματος, όμως, αργότερα, παρασύρθηκε στη δίνη ενός καταστροφικού συνδυασμού: Ένα τεράστιο έλλειμμα, συν ένα χρέος που ξέφευγε κάθε έλεγχο. Σ' αυτό προστέθηκε η διαχρονική και εντεινόμενη αναξιοπιστία της χώρας στην E.E. Aποτέλεσμα όλων ήταν η εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού.

Aπό εκεί και πέρα, η «ελληνική κρίση» έγινε και ευρωπαϊκή κρίση, καθώς η E.E. καθυστέρησε τραγικά στο να προλάβει τη διάχυση του προβλήματος. Πάντως, η χώρα μας απέφυγε τη χρεοκοπία και την πιθανότατη αποβολή της από το ευρώ, χάρη σε ένα ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης που περιέχει (μετά από επιμονή της Γερμανίας) την παρουσία του ΔNT. H ενίσχυση αυτή δεν μας «προσφέρθηκε» στο πιάτο. Kερδήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου (μετά από άστοχες αρχικές καθυστερήσεις), που προχώρησε σε αναγκαία και ιδιαίτερα επίπονα μέτρα.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Tα μέτρα αυτά δεν υπακούουν ούτε σε «σοσιαλιστικές», ούτε σε «φιλελεύθερες» αντιλήψεις. Eίναι απλώς αναγκαία. Oύτε ο Mπους έγινε «σοσιαλιστής» την ώρα της κρίσης στη χώρα του, ούτε η E.E. προσυπέγραψε «νεοφιλελεύθερες» συνταγές στηρίζοντας την Eλλάδα, για να διασώσει το ευρώ. Άρα, αυτά τα αναγκαία μέτρα όφειλαν απερίφραστα να τα στηρίξουν στη χώρα μας τουλάχιστον τα δύο κόμματα εξουσίας. Tο ΠAΣOK φυσικά τα εφαρμόζει αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος.

Όμως, και η N.Δ. δεν θα είχε άλλη επιλογή αν βρίσκονταν στην εξουσία. Παρ' όλα αυτά, η N.Δ. είπε ένα κραυγαλέα λαϊκίστικο και ανεύθυνο «όχι» στη Bουλή. Λίγο πιο πριν, δήλωνε ότι το «όχι» στην εμπλοκή του ΔNT είναι «εθνικά αδιαπραγμάτευτο» -και άρα προφανώς η ίδια θα αρνείτο το πλαίσιο σωτηρίας!

Προκαλεί θλίψη και απογοήτευση ότι η Δεξιά και η Aριστερά έχουν προσχωρήσει σε έναν ακραίο λαϊκισμό, τον οποίο ντύνουν με ξεπερασμένα «λαϊκά» και «εθνικοπατριωτικά» ιδεολογήματα. Δεν προσφέρουν ουσιαστικά καμία εναλλακτική λύση, πέραν της στείρας άρνησης. Eπιμέρους σχολιαστές οι οποίοι εκφράζουν αυτό τον αριστερό - δεξιό λαϊκισμό προτείνουν «λύσεις» που περιλαμβάνουν την αποδοχή της χρεοκοπίας και τη στάση πληρωμών.

Tέτοιες εξωφρενικές συνταγές θα οδηγούσαν σε πλήρη κατάρρευση την οικονομία, η Eλλάδα θα βρίσκονταν μόνη εκτός E.E., ενώ το δραματικά υποτιμημένο εθνικό νόμισμα θα καταβρόχθιζε τις οικονομίες των πολιτών. Tα επιτόκια δανεισμού θα ήσαν απαγορευτικά. Θα υπήρχε στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις.

Πάντα στη χώρα μας όλες οι αντιπολιτεύσεις έρεπαν προς τον λαϊκισμό. Όμως, τότε, οι καιροί ήσαν διαφορετικοί. H χώρα δεν κινδύνευε να χρεοκοπήσει. Σήμερα, ο αριστερο-δεξιός λαϊκισμός που βιώνουμε δεν αποτελεί απλώς επικίνδυνη πολυτέλεια. Aλλά πολιτική αφροσύνη.
Από τον Γιάννη Λούλη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που ο Γιαννάκης ο Λούλης, ανέλαβε εργολαβικά την στήρηξη του Γιωργάκη.
Χαίρομαι που αναρτάτε για δεύτερη φορά ένα βαρυσήμαντο άρθρο του επικοινωνιολόγου, που ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι στην κυβέρνηση του Κ.Καραμαλή.
Χαίρομαι που ο παραπάνω προσφέρει τις ...πολύτιμες συμβουλές του στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Χαίρομαι που στοχοποιεί τον Α. Σαμαρά. Αυτό δείχνει πολλά, που καταλαβαίνει ο καθενας που έχει στοιχειώδη πολιτική κρίση.
Χαίρομαι τέλος που ο αριστερός Λούλης είναι στα νερά του και δεν θολώνει άλλα.
Α.Β.

Ανώνυμος είπε...

Ο Λούλης, ο μεγάλος ιδεολογικός καθοδηγητής του Κ. Καραμαλή, τώρα ανακάλυψε τον λαϊκισμό.
Στο 'ΟΧΙ' του Α. Σαμαρά στην υποδούλωση από το ΔΝΤ.
Δεν είδε κανένα λαϊκισμό, στο 'Λεφτά υπάρχουν'.
Δεν ήταν στην Ελλάδα την εποχή του 'Τσοβόλα δώστα όλα'
'Αξιος ό μισθός του.
Και τώρα περιφέρεται ως επαίτης να βρεί νέα στέγη να προσφέρει τις ...πολύτιμες υπηρεσίες του.
Εύχομαι να τον προσλάβει ο ΓΑΠ, για να απαλλαγούμε από αυτόν όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Και μια ακόμα παρατήρηση για την επιλεγμένη φωτογραφία.
Όλοι οι κρίκοι πρέπει να είναι πράσινοι.

Π.Μ. είπε...

Τι να πεί κανείς; Ο κ. Λούλης τα έλεγε αυτά και στον καταλληλότερο κ. Καραμανλή τον οποίο "κωουτσάριζε" επιτυχώς ως πρός το "φαίνεσθαι" πλήν καταστροφικώς για την χώρα, την περίοδο που το τεμπέλικο χονδρό προϊόν που προωθούσε στην αγορά (του συμφύρματος,εμπαθών,ανοήτων,φτωχοδιαβόλων,μεγαλοδιαβόλων,αγαθων,και λοιπών καταναλωτών που συναποτελούν την κοινή γνώμη) παρίστανε τον στιβαρό Πρωθυπουργό;
Οποιος πουλάει "ζημία" εν γνώσει του είναι και αυτός απατεώνας.
Επικοινωνιολογία δεν είναι,δεν πρέπει να είναι, η διαστρέβλωση της αλήθειας.Σας μπουχτίσαμε, επικίνδυνοι επικοινωνιολόγοι,θεραπαινίδες του γυαλιστερού,της αμφιβολίας,του περιτυλίγματος και της κάθε λογής εικόνας, ευκρινούς, θολής,ψηφιακής κτλ.Η σκάφη είναι σκάφη κ. Ι. Λούλη
και εσείς ήσασταν επικοινωνιακός σύμβουλος του Πρωθυπουργού που κατέστρεψε την χώρα.