Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ !...

Τον έλληνα δυο πράγματα τον χαρακτηρίζουν, ανά τους αιώνες : η αίσθηση του δικαίου και το φιλότιμο ! Για να δείξει το δεύτερο πρέπει να νοιώσει το πρώτο… Κανόνας απαράβατος για τη φυλή…

Στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών η επίκληση του φιλότιμου του ελληνικού λαού, μοιάζει να γίνεται μεσοβέζικα, φτιαχτά και γι αυτό, πιθανότατα, ατελέσφορα.
Η πολιτική, που χαράχτηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, εκφράζεται με μέτρα κατ΄ εξοχήν άδικα, μονόπλευρα και συνεπώς αντιλαϊκά !
Η ιστορία διδάσκει, πως σε συνθήκες αδικίας ο έλληνας μετατρέπει το φιλότιμό του σε μουλαρίσιο πείσμα και σε ανυπέρβλητη αντίθεση και αντίδραση.

Είχε δεν είχε, η κυβέρνηση, μάλλον τα …κατάφερε επ΄ αυτού ! Ο λαός, ως κατ΄ εξοχήν άδικα, εισπράττει και χαρακτηρίζει τα περιοριστικά μέτρα της και δευτερευόντως, ως αναγκαία. Κι αυτό λέει πολλά, π.χ. για την ευκαιρία που, φαίνεται, να χάνεται, σε μια, ακόμα, κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα…

Δύο, κυρίως, οι τομείς, που εμφανίζουν το μεγαλύτερο έλλειμμα δικαιοσύνης : ο ειλικρινής απολογισμός του παρελθόντος, με τον άτεγκτο επιμερισμό των ευθυνών για τον εκτροχιασμό και την παραδειγματική τιμωρία, κάποιων υπεύθυνων, αφ΄ ενός, και η κατά προτεραιότητα αποστολή του λογαριασμού με επίρριψη βαρών σε οικονομικούς φορείς, που όλο το κρίσιμο διάστημα οργίασαν, κερδοσκόπησαν, θησαύρισαν, σε βάρος της ελληνικής οικονομίας !
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Κύριε Πρόεδρε της κυβέρνησης, δεν μπορεί ο εργαζόμενος του ημιυπόγειου, μαζί με τον συνταξιούχο του ισογείου να κλαίνε και να βλαστημάνε την τύχη και τη μοίρα τους κι ο εισοδηματίας του οροφοδιαμερίσματος, στο ρετιρέ, να συνεχίζει απτόητος τα πάρτι και τα τσιμπούσια, πίνοντας στην υγειά των κορόϊδων !
Δεν είναι δυνατόν να πατάτε με περισσή ευκολία, κάθε τόσο, το κουμπί της μείωσης των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολλών και το ανάλογο – κουμπί – για τους λίγους, ακόμα ν΄ αναζητείται !

Τι διάολο πολιτική είναι αυτή, που ασχολείται και επιτυγχάνει μείωση των μισθών και ταυτόχρονα, είτε προκαλεί, είτε επιτρέπει αχαλίνωτη αύξηση των τιμών ;
Ως πότε, αντί της εικόνας των επίορκων πολιτικών – κάθε παράταξης και εποχής – καθισμένους στο σκαμνί, ο στενάζων ελληνικός λαός, θα βλέπει και θα διαβάζει προκλητικές συνεντεύξεις τους ή θα τους παρατηρεί να διέρχονται επί θωρακισμένων λιμουζινών, φρουρούμενοι από αστυνομικούς, που ο πολίτης πληρώνει ;

Πολλά μπορεί ν΄ ανεχθεί ο έλληνας, παιχνίδια, όμως, με το δίκιο και το φιλότιμό του δεν ανέχτηκε ποτέ ! Τη δε ανοχή του, όσοι την υποτίμησαν, ακριβά και σκληρά την πλήρωσαν !...

1 σχόλιο:

Πέτρος Κ. είπε...

Συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση είναι ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι πολιτικοί που πέρασαν ή βρίσκονται σήμερα στη Βουλή. Άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Άλλος με τις πράξεις του, τις παραλείψεις του, τις ολιγωρίες του, τις καθυστερήσεις του, τα λάθος ή χαριστικά νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση. Άλλος με την ανοχή του, τον ωχαδελφισμό του προς χάριν της βουλευτικής αποζημίωσης, τη συνενοχή του και τη συναίνεση του, ηθελημένη ή επιβεβλημένη προς χάριν της «κομματικής πειθαρχίας» δεν έχει σημασία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Τα ερωτήματα αν τα μέτρα είναι επιβεβλημένα / δίκαια / προς τη σωστή κατεύθυνση / αποτελεσματικά / αναπόφευκτα έχουν πλέον καταντήσει ρητορικά και απευθύνονται όλο και σε λιγότερους. Δεν ενδιαφέρει πια κανέναν μας για το τι θα γίνει μετά από 4-5 χρόνια. Αν θα βγούμε από την επιτήρηση μετά από 10 χρόνια. Αν η χώρα μας αποκτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία και υπερηφάνεια μετά από 50 χρόνια. Εκτός αυτού, όλοι είμαστε σίγουροι ότι αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, έρχονται κι άλλα, σαφώς χειρότερα και πιο άδικα. Και το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Αυτό που μας ενδιαφέρει πια είναι το αύριο. Οι επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Πως θα αντέξουμε, πως θα επιβιώσουμε, πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις πιο απλές καθημερινές μας ανάγκες. Οι αναφορές «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», «θα πάει κανείς φυλακή;» ακούγονται εντονότερα και όσο περνούν οι μέρες από περισσότερους.

Η πίκρα της αδικίας υπάρχει στα χείλη όλου του λαού. Και όσο εξακολουθούν οι πολιτικοί να απαλλάσσουν τους εαυτούς τους με τον κατάπτυστο νόμο περί ανευθυνότητας υπουργών, όσο οι Εξεταστικές Επιτροπές αθωώνουν κλέφτες για να διατηρηθούν οι ισορροπίες, όσο η Βουλή ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα κομματικά συμφέροντα, δεν πρόκειται να ξεκολλήσουμε από τη λάσπη.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο Παπανδρέου ανακοίνωνε τα πλέον αντιλαϊκά μέτρα που πήρε ποτέ κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Καραμανλής εθεάθη χαμογελαστός και ξεκούραστος πλέον να κόβει βόλτες με το μαγιό, το σκύλο και τις σαγιονάρες, ενώ ο Αλογοκλέφτης παρουσιάζεται σε συγκεντρώσεις για να ανακοινώσει ότι δεν φταίει Κ Α Ν Ε Ν Α Σ Υπουργός Οικονομικών (αυτός ή δεν κατάλαβε τι έχει γίνει άρα είναι ηλίθιος, ή κατάλαβε και συνεχίζει να αυτοαπαλλάσσεται των ευθυνών του, άρα είναι πανηλίθιος).

Πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει, ούτε πόσοι θα αντέξουν. Πάντως η υπομονή και το κουράγιο εξαντλήθηκε. Ο λαός δεν μασάει πια κουτόχορτο. Πιστεύω
ότι στην πρώτη κουτσουκέλα – λαμογιά αυτό θα φανεί. Αλίμονο στον πολιτικό που θα εισπράξει πρώτος την οργή μας…